Fasolka po bretońsku

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 1dzień1godz.

Smaczne danie rozgrzewające na obiad lub na kolacje. Doskonałe z chlebem lub świeżą bułeczką.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 5 

  • 400 g suchej fasoli "piękny jaś"
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka wegety
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 małe pętko kiełbasy lub 200 g chudego wędzonego boczku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.15min. 

  1. Opłukaną fasolkę zanurzyć w ciepłej wodzie w garnku i moczyć przez 24 godziny. Dolać wodę, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
  2. Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i kiełbasę. Wrzucić do ugotowanej fasolki, dalej gotować przez 5 minut. Następnie dodać koncentrat lub przecier pomidorowy.
  3. Nadal gotować, a w osobnej patelni zrobić zasmażkę, czyli rozgrzać smalec, dodać łyżkę mąki i pomieszać, podsmażyć. Wrzucić do gotującej się fasolki. Doprawić do smaku. Na koniec można dodać zielonej pietruszki.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

marekkuchcik36
12

Bardzo przyjemny przepis Zapraszam też do mnie na fasolkę - http://fasolkapobretonsku.net.pl/ - 16 mar 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie