Fasolka po bretońsku

    (2)
    1 dzień 1 godz. 15 min

    Smaczne danie rozgrzewające na obiad lub na kolacje. Doskonałe z chlebem lub świeżą bułeczką.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 25 osób

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 400 g suchej fasoli "piękny jaś"
    • 1,5 l wody
    • 1 łyżeczka wegety
    • 3 liście laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oleju
    • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
    • 1 małe pętko kiełbasy lub 200 g chudego wędzonego boczku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka smalcu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień moczenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.15min. 

    1. Opłukaną fasolkę zanurzyć w ciepłej wodzie w garnku i moczyć przez 24 godziny. Dolać wodę, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
    2. Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i kiełbasę. Wrzucić do ugotowanej fasolki, dalej gotować przez 5 minut. Następnie dodać koncentrat lub przecier pomidorowy.
    3. Nadal gotować, a w osobnej patelni zrobić zasmażkę, czyli rozgrzać smalec, dodać łyżkę mąki i pomieszać, podsmażyć. Wrzucić do gotującej się fasolki. Doprawić do smaku. Na koniec można dodać zielonej pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    marekkuchcik36
    14

    Bardzo przyjemny przepis Zapraszam też do mnie na fasolkę - http://fasolkapobretonsku.net.pl/  -  16 mar 2013

    WiolettaWachelka
    3

    Dla mnie super, ja dodalam i kielbase i boczek, przyprawilam na ostro  -  01 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis