Lekka zupa z soczewicy

    (29)
    1 godz.

    To pożywna, ale lekka zupa. Można ją wzbogacić dodając ziemniaki (pokrojone w kostkę, na 15 minut przed końcem gotowania) i zabielając śmietaną. Polecam zwłaszcza na jesienne i zimowe dni.

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 269 osób

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w piórka
    • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
    • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
    • 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 pomidora, bez skórki, pokrojonego w kostkę
    • 1 warzywna kostka rosołowa
    • 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
    • 1 lub 2 ząbki czosnku, pokronoje w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    • 1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1l wody (wrzątku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej cebulę, aby była miękka. Dodać marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut.
    2. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka.
    3. Dodać przecier pomidorowy, pomidora, czosnek, kumin, sól i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (29)

    Komentarze po polsku (28)

    CezarySzwagierek
    48

    super pycha właśnie zajadam  -  22 sty 2013

    autor:
    35

    Naprawdę smaczne danie =), choć dodałam nieco od siebie do tego przepisu: kawałek mięsa pokrojonego w kostkę w fazie podsmażania cebuli(jako że uwielbiam mięsko a tu świetnie ono pasuje) i 3 garści posiekanych: koperku, szczypiorku i pietruszki.  -  24 cze 2013

    autor:
    27

    Super smak i łatwe wykonanie polecam.  -  24 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)