Ptysie jagodowe

    Ptysie jagodowe

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekkie i puszyste ptysie, rozpływają się w ustach. Najlepsze świeżutkie, zaraz po przygotowaniu bitej śmietany.

    Agnieszka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 60 g masła
    • szczypta soli
    • 3/4 szkl. mąki
    • 3 jaja
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 szkl. kremówki
    • 2 łyżki cukru
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 2 opakowania śmietan-fiksu
    • 300 g jagód
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C.
    2. Zagotować pół szlanki wody z masłem i szczyptą soli. Mieszając, wsypywać do wrzątku mąkę. Przerwać mieszanie, gdy powstanie lśniące, gładkie ciasto bez grudek.
    3. Gdy przestygnie, wbić do ciasta jaja (po jednym) oraz wsypać proszek do pieczenia. Wyrobić na gładką masę.
    4. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Szprycą wyciskać na pergamin porcje ciasta, wstawić do piekarnika i piec 20 min. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, śmietan-fiksem i cukrem pudrem.
    5. 1/3 jagód zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito i wymieszać z bitą śmietaną. Upieczone ptysie przekroić. Na dolnych częściach rozłożyć bitą śmietanę, owoce i przykryć górnymi połówkami ciastek.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis