Mazurek przekładany

    Mazurek przekładany

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 8 osób

    Wspaniały przepis na upieczenie tradycyjnego mazurka. Przepis dostałam od teściowej. Polecam!

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • Ciasto
    • 1/2 paczki miodu sztucznego
    • 125 g (1/2 kostki) margaryny
    • 700 g mąki
    • 1 łyżka sody
    • 4 łyżki wody
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • Masa
    • 250 g masła
    • 250 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 1 olejek migdałowy
    • 1/2 l mleka
    • 4 łyżki kaszy mannej
    • Polewa
    • 1 łyżka kakao
    • 3 łyżki wody
    • 5 łyżek cukru
    • 50 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ugotować mleko z kaszą, około 30 min. Ostudzić.
    2. Ciasto: miód rozpuścić z margaryną i ostudzić. Dodać do wszystkich składników na ciasto i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną formę. Piec po kolei w temp. 180ºC od 15 do 20 minut na złoty kolor.
    3. Masa: masło rozetrzeć, połączyć z cukrem, olejkiem i ostudzoną kaszką, podzielić na 2 części. Przełożyć masą 3 upieczone placki.
    4. Polewa: wszystkie składniki razem gotować na małym ogniu. Gorącą polewą polać mazurek. Podawać na drugi dzień.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    masakra jakaś. Brak czynnika lepiącego ciasto....700 g mąki i pół margaryny.... powodzenia w zagniataniu ciasta. Umordować się można! - 30 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis