Mazurek przekładany

  • 1komentarz
  • 2polubienia
  • 1godz.30min.

Wspaniały przepis na upieczenie tradycyjnego mazurka. Przepis dostałam od teściowej. Polecam!

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 24 

  • Ciasto
  • 1/2 paczki miodu sztucznego
  • 125 g (1/2 kostki) margaryny
  • 700 g mąki
  • 1 łyżka sody
  • 4 łyżki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • Masa
  • 250 g masła
  • 250 g (1 szkl.) cukru pudru
  • 1 olejek migdałowy
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • Polewa
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Ugotować mleko z kaszą, około 30 min. Ostudzić.
  2. Ciasto: miód rozpuścić z margaryną i ostudzić. Dodać do wszystkich składników na ciasto i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną formę. Piec po kolei w temp. 180ºC od 15 do 20 minut na złoty kolor.
  3. Masa: masło rozetrzeć, połączyć z cukrem, olejkiem i ostudzoną kaszką, podzielić na 2 części. Przełożyć masą 3 upieczone placki.
  4. Polewa: wszystkie składniki razem gotować na małym ogniu. Gorącą polewą polać mazurek. Podawać na drugi dzień.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

karolcian
autor:
1

masakra jakaś. Brak czynnika lepiącego ciasto....700 g mąki i pół margaryny.... powodzenia w zagniataniu ciasta. Umordować się można! - 30 mar 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie