Pikle z cukinii

    Pikle z cukinii

    14polubień
    42min.


    Zrobione przez 55 osób

    Smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa i wędliny, albo zamiast sałatki do obiadu. Doskonałe do zaprawy na zimę.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików 0,3 litrowych

    • 1 duża cukinia
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1 główka czosnku
    • 1 pęczek kopru
    • 1 łyżka gorczycy
    • 15 ziarenek pieprzu
    • 15 ziarenek ziela angielskiego
    • 5 liści laurowych
    • Zalewa
    • 1 l wody
    • 235 ml (1 szkl.) octu 10%
    • 2 łyżki soli
    • 330 g (1,5 szkl. ) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Obraną cukinię pokroić w paski lub w krążki.
    2. Na dno słoików włożyć po plasterku cebuli i marchewki, pokrojony ząbek czosnku i odrobinę posiekanego kopru.
    3. Powkładać do słoików paski cukinii. Na wierzch dać po 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, szczyptę gorczycy i jeden liść laurowy.
    4. Zalewa: do rondla wlać wodę i ocet. Dodać sól i cukier. Zagotować i gorącą zalewą zalać słoiki.
    5. Zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 7 minut. Schować do spiżarni do zimowych zapasów.

    Rada:

    Z tego przepisu wychodzi 5 słoików 0,3 litrowych, lub 3 słoiki 0,5 l.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 7 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pikle z cukinii
    Pikle z cukinii
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis