Babka majonezowa Joli

    Babka majonezowa Joli

    7polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Puszysta, miękka i bardzo smaczna babka z dodatkiem majonezu. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 jajka
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 65 g (1/2 szkl.) mąki tortowej
    • 80 g (1/2 szkl.) mąki ziemniaczanej
    • 1 mały słoiczek (250 g) majonezu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 ml (1/2 buteleczki) olejku śmietankowego
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Piekarnki rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Jajka ubić na parze (ułożyć jajka z cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą). Po zdjęciu z pary lekko wymieszać dodając mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać olejek z majonezem. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do foremki z kominem lub do do wąskiej podłużnej.
    3. Piec przez 50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    natal-ka
    autor:
    0

    Świetny . wszystkie przepisy na szóstke. - 07 cze 2015

    oleńka
    autor:
    0

    to super-babka!!! pychota... - 19 sie 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis