Placek ryżowy

    Placek ryżowy

    6polubień
    2godz.


    Zrobione przez 94 osoby

    Stary przepis na placek ryżowy z serkiem śmietankowym, śmietaną i rodzynkami. Jeśli lubicie słodkie desery, dodajcie 1 szklankę cukru!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 23x33 cm

    • 370 g (2 szkl.) długoziarnistego białego ryżu
    • 1400 ml (6 szkl.) chudego mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • 225 g masła
    • 225 g serka śmietankowego
    • 3 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 125 g (1 szkl.) mąki
    • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 80 g (1/2 szkl.) złotych rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. W rondlu wymieszać ryż z mlekiem i solą, i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie całe mleko. Często mieszać.
    2. Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić formę i posypać mąką.
    3. W dużej misce dobrze wymieszać masło z serkiem śmietankowym.
    4. W osobnej misce połączyć jajka ze śmietaną i wanilią. Dodać do masy z serkiem i dobrze wymieszać.
    5. Dodać ostudzoną mieszankę z ryżem i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i ponownie starannie wymieszać. Dodać rodzynki.
    6. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Uklepać wierzch ciasta, aby nie było w nim żadnych pęcherzyków powietrza. Piec w temperaturze 175°C przez godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić ciasto w blaszce na jedną godzinę.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis