Dżem wieloowocowy

    Dżem wieloowocowy

    4polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo pyszny dżem owocowy! Przeważnie robię go z owoców sezonowych. Tym razem wykorzystałam jabłka, czerwoną porzeczkę i śliwki mirabelki.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 350 g

    • 300 g czerwonych porzeczek, oczyszczonych z szypułek
    • 300 g śliwek mirabelek, wydrylowanych z pestek
    • 300 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w plasterki
    • 200 g cukru
    • 200 g cukru żelującego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Włożyć wszystkie owoce do garnka. Wsypać cukier i gotować na małym ogniu okolo 1 godziny (bez przykrycia). Mieszając od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Zostawić do wystygnięcia.
    2. Dodać cukier żelujący i gotować ponownie na małym ogniu przez godzinę.
    3. Gotowy gorący dżem nałożyć do nagrzanych w piekarniku słoików. Dobrze zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Zostawić tak na noc, a na drugi dzień schować do spiżarni.

    Rada

    Druga metoda pasteryzacji. Nałożyć letni dżem w słoiki, zakręcić, wsadzić do wyściełanego ściereczką garnka z wodą, tak aby woda sięgała do wysokości ¾ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 5-7 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Magpie
    autor:
    0

    Pyszny dżemik, nie za słodki, lekko kwaskowaty. Będzie znakomity podczas zimy. - 25 sie 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis