Karpatka

    Karpatka

    6polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Wspaniałe ciasto z kremem, na niedzielny podwieczorek z kawą lub herbatą. Nazwa pochodzi od naszych polskich gór Karpat, gdyż ciasto formuje podobne do nich wybrzuszenia.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Ciasto
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 125 g (1/2 kostki) margaryny
    • 250 g (1 szkl.) mąki
    • 5 jaj
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 220 g (1 szkl.) cukru
    • 125 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 2 łyżki budyniu
    • 1/2 łyżki mąki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 220 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.
    2. Zagotować wodę z margaryną. Nadal gotując dodać 1 szkl. mąki. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
    3. Do ostudzonej masy dodać 5 całych jaj, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części i piec jedno po drugim w nagrzanym piekarniku do 250ºC przez okolo 30 minut w formie 23x33 cm, aż wyrośnie nierówne pofalowane lekko zarumienione ciasto.
    4. Masa: Zagotować mleko z cukrem. Do tego dodać mleko, budyń i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Zagotować jak budyń, ostudzić. Kostkę masła utrzeć i dodawać ostudzoną masę budyniową. Przełożyć masą upieczone ostudzone placki i na koniec poprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis