Barszcz biały po królewsku

    Barszcz biały po królewsku

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Znakomity barszczyk podawany na Wielkanoc z białą kiełbasą. Nadaje się również na przyjęcia i wesela.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 białe kiełbasy
    • 4 jajka
    • 1 opakowanie barszczu białego w proszku
    • 1 łyżeczka wegety
    • 120 ml (1/2 szkl.) śmietany
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka zielonej pokrojonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ugotować 4 jajka na twardo. Odstawić.
    2. Włożyć do garnka z wodą białą kiełbasą i zagotować. Zebrać osad z powierzchni wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągnąć kiełbasę i zostawić do wystygnięcia.
    3. W osobnym rondelku przygotować barszcz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy barszcz zacznie gęstnieć przelać go do wywaru z kiełbasy. Gotować przez 5 minut mieszając.
    4. Odlać do kubeczka 1/2 szklanki barszczu i wymieszać ze śmietaną. Po czym z powrotem wlać do garnka z barszczem. Dodać do smaku majeranek i wegetę. Na koniec dodać obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w kostkę jajka. Jeśli trzeba dodać do smaku sól i pieprz. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    JolantaOberhauser
    10

    chemiczny barszczyk z glutaminianem sodu, czysta trucizna - 16 kwi 2014

    Magster
    autor:
    9

    Niesamowity barszczyk! Gorąco polecam - 19 sie 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis