Murzynek Agnieszki

    Jola

    Murzynek Agnieszki

    Zdjęcie do przepisu: Murzynek Agnieszki
    1

    Murzynek Agnieszki

    (3)
    1godz.50min.


    Zrobione przez 14 osób

    Wspaniałe, delikatne ciasto, świetnie smakuje jako dodatek do kawy lub porannej herbaty. Wierzch ciasta polanego polewą można posypać różnymi bakaliami.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 podłużna forma

    • 250 g (1 kostka) margaryny
    • 330 g (1,5 szkl.) cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 7 łyżek wody
    • 250 g (1,5 szkl.) mąki
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jajka (białka ubić osobno dodając sól)
    • szczypta soli
    • posiekane orzechy, rodzynki (opcjonalnie)
    • Polewa
    • 3 łyżki wody
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W małym rondlu wymieszać margarynę z cukrem, kakao i wodą. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Masę ostudzić (przez około 30 minut) i dodać do niej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i żółtka.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić keksówkę.
    3. Ubite białka dodać na końcu delikatnie wrabiając. Można dodać bakalie (orzechy, rodzynki i olejek np. migdałowy). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
    4. Piec w nagrzanym do temp. 180ºC przez okolo 70 minut lub gdy wetknięta w środek ciasta wykałaczka wyjdzie czysta. Gdy ciasto ostygnie można polać ulubioną polewą czekoladową i posypać wierzch orzechami.
    5. Polewa: wymieszać wszystkie składniki w rondlu. Pogotować z 2 minuty i ciepłą polewą polać wierzch ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis