Murzynek Agnieszki

    (4)
    1 godz. 50 min

    Wspaniałe, delikatne ciasto, świetnie smakuje jako dodatek do kawy lub porannej herbaty. Wierzch ciasta polanego polewą można posypać różnymi bakaliami.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 15 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 podłużna forma

    • 250 g (1 kostka) margaryny
    • 330 g (1,5 szkl.) cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 7 łyżek wody
    • 250 g (1,5 szkl.) mąki
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jajka (białka ubić osobno dodając sól)
    • szczypta soli
    • posiekane orzechy, rodzynki (opcjonalnie)
    • Polewa
    • 3 łyżki wody
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W małym rondlu wymieszać margarynę z cukrem, kakao i wodą. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Masę ostudzić (przez około 30 minut) i dodać do niej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i żółtka.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić keksówkę.
    3. Ubite białka dodać na końcu delikatnie wrabiając. Można dodać bakalie (orzechy, rodzynki i olejek np. migdałowy). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
    4. Piec w nagrzanym do temp. 180ºC przez okolo 70 minut lub gdy wetknięta w środek ciasta wykałaczka wyjdzie czysta. Gdy ciasto ostygnie można polać ulubioną polewą czekoladową i posypać wierzch orzechami.
    5. Polewa: wymieszać wszystkie składniki w rondlu. Pogotować z 2 minuty i ciepłą polewą polać wierzch ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (1)

    dezer
    autor:
    0

    Dałem cztery gwiazdki ze względu na pewną istotną nieścisłość w przepisie, która dla osób rozpoczynających przygodę z murzynkami zazwyczaj skończyłaby się katastrofą... Dodam zatem kilka modyfikacji: Cukru potrzeba zdecydowanie mniej. Wystarczy jedna szklanka. Polewy trzeba zrobić 2x tyle niż w przepisie. Lepsza jest nieco dark (wg. mnie). Trzeba dodać 3 tabliczki czekolady 99% i dwie łyżki kakao extra i podwoić całą porcję jak podano w przepisie na polewę i będzie spoko. Posypki różnego rodzaju radzę sobie darować. Smakowo pasuje to nijak albo tak jak.. cukier do kawy czy mleko do herbaty. Największe zastrzeżenia mam co do czasu pieczenia ciasta. Gwarantuję, że patyczka po 70 min nie da się włożyć do takiego wypieku. To nie Tulsky Pryanik/ Тульский пряник (dla osób niewtajemniczonych: coś w podobie do.. przeterminowanego piernika toruńskiego?). Maksimum pieczenia to 40 MIN (słownie: CZTERDZIEŚCI MINUT) w temperaturze 180 stopni (u mnie z termoobiegiem i jedną grzałką elektryczną od góry) i bez patyczka śmiało można wyciągać takiego murzynka. Odczekać należy pół godzinki przekroić wzdłuż dzieląc ciasto na 3 warstwy. Przełożyć powidłami lub konfiturą ze śliwki węgierki. Polać przestudzoną nieco czekoladą i zajadać.  -  10 wrz 2017

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis