Murzynek Agnieszki

    Murzynek Agnieszki

    6polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Wspaniałe, delikatne ciasto, świetnie smakuje jako dodatek do kawy lub porannej herbaty. Wierzch ciasta polanego polewą można posypać różnymi bakaliami.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 podłużna forma

    • 250 g (1 kostka) margaryny
    • 330 g (1,5 szkl.) cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 7 łyżek wody
    • 250 g (1,5 szkl.) mąki
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jajka (białka ubić osobno dodając sól)
    • szczypta soli
    • posiekane orzechy, rodzynki (opcjonalnie)
    • Polewa
    • 3 łyżki wody
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W małym rondlu wymieszać margarynę z cukrem, kakao i wodą. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Masę ostudzić (przez około 30 minut) i dodać do niej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i żółtka.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić keksówkę.
    3. Ubite białka dodać na końcu delikatnie wrabiając. Można dodać bakalie (orzechy, rodzynki i olejek np. migdałowy). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
    4. Piec w nagrzanym do temp. 180ºC przez okolo 70 minut lub gdy wetknięta w środek ciasta wykałaczka wyjdzie czysta. Gdy ciasto ostygnie można polać ulubioną polewą czekoladową i posypać wierzch orzechami.
    5. Polewa: wymieszać wszystkie składniki w rondlu. Pogotować z 2 minuty i ciepłą polewą polać wierzch ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis