Marchewka na gęsto

    Marchewka na gęsto

    12polubień
    27min.


    Zrobione przez 16 osób

    Prosty przepis na marchewkę na ciepło jako dodatek do dań mięsnych (najlepiej drobiowych) i ryżu.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 szczypty kwasku cytrynowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka mąki
    • 115 ml (1/2 szkl.) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Wlać wodę do rondla i wrzucić pokrojoną marchewkę i masło. Dodać sól i gotować na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy marchewka będzie miękka dodać kwasek, cukier i posypać mąką i dobrze wymieszać. Podgotować jeszcze przez 5 minut i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    Jola
    autor:
    15

    Można też dodać brązowy cukier zamiast białego - 25 sty 2011

    snikersik
    autor:
    13

    inne. Zamiast cukru można dodać miód . - 22 sty 2011

    snikersik
    autor:
    7

    Pychotka - 22 sty 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis