Marchewka na gęsto

    (4)
    27 min

    Prosty przepis na marchewkę na ciepło jako dodatek do dań mięsnych (najlepiej drobiowych) i ryżu.

    Jola

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 19 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 szczypty kwasku cytrynowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka mąki
    • 115 ml (1/2 szkl.) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Wlać wodę do rondla i wrzucić pokrojoną marchewkę i masło. Dodać sól i gotować na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy marchewka będzie miękka dodać kwasek, cukier i posypać mąką i dobrze wymieszać. Podgotować jeszcze przez 5 minut i podawać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (6)

    Jola
    autor:
    15

    Można też dodać brązowy cukier zamiast białego  -  25 sty 2011

    snikersik
    autor:
    13

    inne. Zamiast cukru można dodać miód .  -  22 sty 2011

    snikersik
    autor:
    7

    Pychotka  -  22 sty 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)