Marchewka na gęsto
1 / 1 Zdjęcie:  Jola
Następne

Marchewka na gęsto

  • 4,5 3
  • 5
    polubień
  • 27min.

Prosty przepis na marchewkę na ciepło jako dodatek do dań mięsnych (najlepiej drobiowych) i ryżu.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 115 ml (1/2 szkl.) wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 27min. 

  1. Wlać wodę do rondla i wrzucić pokrojoną marchewkę i masło. Dodać sól i gotować na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu. Gdy marchewka będzie miękka dodać kwasek, cukier i posypać mąką i dobrze wymieszać. Podgotować jeszcze przez 5 minut i podawać.

Zobacz także

Komentarze i oceny (5)

12
autor: snikersik

inne. Zamiast cukru można dodać miód . - 22 sty 2011

11
autor: Jola

Można też dodać brązowy cukier zamiast białego - 25 sty 2011

4
autor: snikersik

Pychotka - 22 sty 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie