Gulasz z wieprzowiny

    Gulasz z wieprzowiny

    15polubień
    1godz.


    Zrobione przez 29 osób

    Przepis ten jest bardzo uniwersalny, przez lata modyfikowany. Można wykorzystać różne rodzaje mięsa i dostępne w danym momencie warzywa.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600g karkówki lub łopatki wieprzowej
    • 2 średnie cebule
    • 200 g pieczarek
    • 1 mała papryka czerwona lub zielona
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 liście laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 1 opakowanie gotowego sosu w proszku (sos ciemny lub myśliwski)
    • 4 łyżki oleju
    • 150 ml (3/4 szkl.) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pokroić mięso w podłużne paski długości około 5 cm. Posolić i popieprzyć i wrzucić na gorący olej na patelnię. Obsmażyć po obu stronach przez 10 minut.
    2. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i pieczarki. Dusić przez 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i wodę. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
    3. W osobnym rondelku przygotować sos według instrukcji na opakowaniu i dodać go do duszonego mięsa i warzyw. Gotować jeszcze przez 5 minut i podawać najlepiej z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą lub buraczkami na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Pezetuk
    autor:
    5

    - - 09 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis