Gulasz z wieprzowiny

Przepis ten jest bardzo uniwersalny, przez lata modyfikowany. Można wykorzystać różne rodzaje mięsa i dostępne w danym momencie warzywa.

Jola Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 600g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona lub zielona
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 opakowanie gotowego sosu w proszku (sos ciemny lub myśliwski)
  • 4 łyżki oleju
  • 150 ml (3/4 szkl.) wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Pokroić mięso w podłużne paski długości około 5 cm. Posolić i popieprzyć i wrzucić na gorący olej na patelnię. Obsmażyć po obu stronach przez 10 minut.
  2. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i pieczarki. Dusić przez 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i wodę. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. W osobnym rondelku przygotować sos według instrukcji na opakowaniu i dodać go do duszonego mięsa i warzyw. Gotować jeszcze przez 5 minut i podawać najlepiej z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą lub buraczkami na zimno.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie