Pieczone pierogi z mięsem

    Pieczone pierogi z mięsem

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 19 osób

    Jest to tradycyjne danie rosyjskie, które może mieć różne rodzaje nadzienia. Są wyśmienite z kwaśną śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 700 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/8 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 250 g mąki
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1 jajko, ubite
    • 120 ml zimnej wody, lub tyle, ile będzie trzeba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Farsz z mięsa: rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę do złotego koloru, a następnie wyjąć z patelni i odstawić. Dodać pozostałe 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso będzie rumiane, rozdrabniając widelcem na małe kawałki. Odsączyć tłuszcz.
    2. Umieścić wołowinę, smażoną cebulę, sól i pieprz w blenderze lub robocie kuchennym i miksować na wysokich obrotach przez 5 do 7 sekund. Odstawić.
    3. Ciasto: w średniej misce wymieszać mąkę z solą i jajkiem. Dodać wodę, po trochę na raz, aż powstanie gęste ciasto. Ugniatać ciasto przez 2 do 4 minut na powierzchni lekko posypanej mąką. Rozwałkować ciasto do 1/2cm grubości. Szklanką lub foremką wyciąć koła o średnicy około 7 cm .
    4. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    5. Nałożyć 1 łyżkę farszu na połowę każdego kawałka ciasta. Brzegi ciasta zwilżyć niewielką ilością wody. Złożyć ciasto zakrywając farsz i docisnąć krawędzie, najpierw palcami, a następnie widelcem.
    6. Wyłożyć pierogi na lekko wysmarowaną blaszkę i piec przez 30 minut, do złocisto-brązowego koloru. Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis