Zaloguj się Zarejestruj się

Zupa warzywna

Jest to treściwa zupa z różnych warzyw, która ma bardzo delikatny smak. Najlepiej przyrządzać ją na wywarze domowej roboty, choć można go też zastąpić rosołkiem w kostce lub proszku. Jeśli używamy kostki bulionowej, nie powinniśmy dodawać soli od razu, lecz dopiero po spróbowaniu, pod koniec gotowania.

Jacek Fronczak

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 mały por, pokrojony w cienkie krążki
  • 1 duża marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 koper włoski
  • 220 g brukwi, pokrojonej w kostkę
  • 220 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 600 ml wywaru warzywnego, najlepiej własnej roboty
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz
  • listki kopru włoskiego lub posiekany szczypiorek, do przybrania

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni.
  2. Wrzucić pory, marchewkę, koper włoski, brukiew i ziemniaki. Smażyć jeszcze 5 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Związać liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki w bouquet garni. Wrzucić do rondla, następnie dodać wywar i pomidory wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić 45 minut, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
  3. Usunąć bouquet garni, skosztować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Posypać zupę posiekanymi listkami kopru włoskiego lub szczypiorkiem. Podawać na gorąco. Ta zupa doskonale smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub razowym.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, B6, kwas foliowy * ✓ niacyna, miedź, żelazo, potas

Zalety

• W dzisiejszych czasach, kiedy transport produktów żywnościowych chłodniami stał się powszechny i niemal wszystkie warzywa można kupić przez cały rok, zapominamy o tym, że tradycyjne warzywa sezonowe, takie jak brukiew i ziemniaki, są ważnym źródłem witaminy C. Dawniej zimą odgrywały one ogromną rolę w zapobieganiu szkorbutowi. Jadane regularnie dostarczają organizmowi znacznych ilości witaminy C, przeciwutleniacza chroniącego też przed rakiem i chorobami serca.

Inne propozycje

• Zimą można przygotować treściwszą wersję tej zupy, dodając więcej warzyw. Warto użyć selera, rzepy i pasternaku. Doskonale smakuje również z poszatkowaną kapustą białą lub włoską. Tę ostatnią należy dodać w połowie duszenia. Jeśli nie zjemy całej zupy jednego dnia, możemy ją wystudzić i odgrzać następnego dnia - będzie smakować jeszcze lepiej! * • Kasza perłowa jest świetnym dodatkiem do zup. Należy wsypać 50 g takiej kaszy do podsmażonych warzyw, tuż przed dodaniem wywaru i pomidorów. * • Do cebuli można też dodać drobno posiekany ząbek czosnku, a także 2 łyżeczki nasion kminku.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie