Zupa vichyssoise ze szparagami i groszkiem cukrowym

    Zupa vichyssoise ze szparagami i groszkiem cukrowym

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Vichyssoise to klasyczna francuska zupa z porów i ziemniaków. Tradycyjnie serwuje się ją na zimno, ale równie dobrze smakuje na gorąco, więc świetnie nadaje się na dni o trudnej do przewidzenia pogodzie. My przyrządzimy ją z dodatkiem szparagów i groszku cukrowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 170 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 średni por lub cebula, grubo posiekana
    • 300 g szparagów, oprawionych i posiekanych
    • 200 g groszku cukrowego, posiekanego
    • 1,2 l wywaru warzywnego, najlepiej własnej roboty
    • 1 łyżka szczypiorku lub świeżej trybuli, drobno posiekane
    • 120 ml chudego jogurtu naturalnego
    • sól i biały pieprz
    • posiekany szczypiorek lub świeża trybula, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić ziemniaki, pory lub cebulę. Starannie wymieszać, przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula lub pory zmiękną, ale się nie zrumienią.
    2. Dodać szparagi i groszek cukrowy, wymieszać i wlać tyle wywaru, żeby lekko przykrył warzywa. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 5-7 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    3. Odstawić warzywa na kilka minut, żeby przestygły, a następnie zmiksować je wraz z wywarem. Wlać do miski, dodać resztę wywaru, szczypiorek lub trybulę i połowę jogurtu. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Kiedy zupa całkiem ostygnie, wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
    4. Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Wlać zupę do 4 głębokich talerzy i ułożyć na powierzchni po łyżce pozostałego jogurtu. Udekorować szczypiorkiem lub trybulą i podawać natychmiast, z bułką lub chlebem.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ B1, B2, B6, kwas foliowy * ✓ A, niacyna, wapń, żelazo, potas, cynk

    Zalety

    • Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego, a także zawierają witaminy C i E oraz beta-karoten, który organizm przetwarza na witaminę A. Mają one też właściwości łagodnie przeczyszczające. * • Groszek cukrowy dostarcza organizmowi dość dużo witaminy C, a ponadto mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, ponieważ jada się całe jego strączki. Ten rodzaj błonnika kontroluje stężenie cholesterolu oraz cukru we krwi.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować chłodnik ogórkowy, należy zastąpić szparagi i groszek cukrowy posiekanym ogórkiem, a szczypiorek i trybulę łyżką bardzo drobno posiekanej, świeżej mięty. Ogórek zawiera mnóstwo wody, więc wystarczy użyć tylko 600 ml wywaru. Udekorować posiekaną świeżą miętą. * • Zupa ta doskonale nadaje się do zamrożenia, jednak bez jogurtu. Należy go dodać dopiero po rozmrożeniu, kiedy zupa jest jeszcze zimna. Tuż przed podaniem doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis