Pingwiny z serka śmietankowego

    Pingwiny z serka śmietankowego

    18polubień
    35min.


    Zrobione przez 870 osób

    Wyobraź sobie tacę pełną pingwinów zrobionych z czarnych oliwek, marchwi i serka! Można im jeszcze dorobić szaliki z pasków wyciętych ze świeżej czerwonej papryki lub kapelusze z papryczek konserwowych. A wykałaczki najlepiej niech będą z falbankami! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 18 czarnych oliwek jumbo bez pestek
    • 220 g serka śmietankowego
    • 18 małych czarnych oliwek
    • 1 marchewka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W każdej z oliwek jumbo wyciąć od góry do dołu szczelinę. Ostrożnie napełnić każdą szczelinę około 1 łyżeczką serka. Pokroić marchew na osiemnaście krążków grubości ok. 1/2 cm i w każdym z nich wyciąć mały klinik, aby powstała imitacja stóp. Wycięte kliny zachować i powciskać w środek małych oliwek, tworząc w ten sposób dzioby. W razie potrzeby przed włożeniem dzioba wyciąć w oliwce małą szczelinę.
    2. Dużą oliwkę umieścić dużym otworem do dołu na stopach z marchewki. Następnie nasadzić małą oliwkę na dużą tak, aby dziób był w jednej linii z serową klatką piersiową i szparą między stopami. Umocować wykałaczką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pingwiny z serka śmietankowego
    Pingwiny z serka śmietankowego

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    AnnaKwiatkowska
    5

    Bardzo orginalna przekąska. Zrobię ja na nadchodzące przyjęcie. Mam pytanie czy marchewka ma być surowa? - 18 kwi 2014

    EwaSikora
    autor:
    2

    - - 14 kwi 2015

    oleńka
    autor:
    2

    Kapitalne! Łatwe do przygotowania, a goście są nimi zachwyceni - 27 gru 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis