Zupa marchewkowo-pomarańczowa

    Zupa marchewkowo-pomarańczowa

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupa zawiera ziemniaki, które nadają jej konsystencję kremu, nie trzeba więc zagęszczać jej mąką ani tłuszczem. Warto wiedzeć, że jest równie pyszna na gorąco, jak na zimno. Można ją podawać przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 l wywaru warzywnego, najlepiej własnej roboty
    • 500 g marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 100 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
    • 100 g porów, posiekanych
    • 2 paseczki skórki okrojonej z pomarańczy
    • 4 łyżki soku pomarańczowego
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki śmietanki
    • 2 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej
    • paseczki skórki okrojonej z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 55min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wlać wywar do dużego rondla. Wrzucić marchewkę, ziemniaki, pory i skórkę z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, w razie potrzeby zbierając z powierzchni szumowiny, a następnie zmniejszyć nieco ogień i gotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zrobią się bardzo miękkie.
    2. Wyjąć i wyrzucić paski skórki z pomarańczy. Dokładnie zmiksować zupę.
    3. Jeśli zupa ma być podana na gorąco, wlać ją z powrotem do wypłukanego rondla. Odgrzać, dodać sok pomarańczowy oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Przelać na 4 głębokie talerze i skropić każdą porcję łyżką śmietanki. Posypać natką pietruszki i drobno posiekaną skórką z pomarańczy. Podawać natychmiast.
    4. Jeśli zupa ma być podana na zimno, należy odstawić ją do ostygnięcia, a następnie włożyć co najmniej na 4 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem dodać sok pomarańczowy oraz doprawić solą i pieprzem. Udekorować i podawać podobnie jak zupę na gorąco.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, E * ✓✓ C * ✓ B1, B6, kwas foliowy, potas

    Zalety

    • W zupach doskonale zachowują się wszystkie witaminy rozpuszczalne w wodzie, czyli witamina C i witaminy z grupy B. W przypadku gotowanych warzyw po ich odlaniu większość tych witamin kończy w zlewie. * • Zupa ta zawiera bardzo mało tłuszczu. Zamiast cebuli dodano do niej pory, które są dobrym źródłem rozpuszczalnych w wodzie witamin, takich jak C i kwas foliowy.

    Inne propozycje

    • Aby ugotować treściwą zupę z brokułów, należy ich użyć 500 g zamiast marchewki. Posypać każdą porcję szczyptą gałki muszkatołowej i łyżką pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego. * • W podobny sposób można przyrządzić zupę fasolową. Zastąpić marchewkę 450 g pokrojonej zielonej fasolki szparagowej. Pominąć skórkę z pomarańczy, a zamiast niej dodać 30 g drobno posiekanego kopru włoskiego. W zależności od użytej odmiany fasolki może po zmiksowaniu trzeba będzie przetrzeć zupę przez sito, żeby usunąć włókna. Jest to szczególnie istotne w przypadku fasoli wielokwiatowej. Podawać zupę posypaną posiekanymi listkami kopru włoskiego lub szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis