Pilaw z rodzynkami i orzechami nerkowca

    Pilaw z rodzynkami i orzechami nerkowca

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 115 osób

    Bardzo dobry pilaw z ryżu, o niskiej zawartości tłuszczu. Doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 55 g margaryny
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 130 g drobno posiekanej marchewki
    • 150 g (1 szklanka) złotych rodzynek
    • 700 ml (3 szklanki) bulionu z kurczaka
    • 120 g (3/4 szklanki) nieugotowanego dzikiego ryżu
    • 300 g mrożonego zielonego groszku
    • 110 g drobno pokrojonych ostrych papryczek chili (odcedzonych, jeśli są ze słoiczka)
    • 135 g (1 szklanka) orzechów nerkowca
    • 1 łyżeczka soli
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Roztopić margarynę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać biały ryż, cebulę, marchew i rodzynki i podsmażać od 3 do 5 minut, aż cebula będzie miękka. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić na wolnym ogniu przez 20 do 25 minut.
    2. W międzyczasie ugotować dziki ryż: doprowadzić 1 i 1/2 szklanki osolonej wody do wrzenia, dodać dziki ryż, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Odcedzić i odstawić.
    3. Gdy ryż z rodzynkami się ugotuje, dodać do niego dziki ryż, zielony groszek, ostre papryczki i orzechy, i wymieszać, a następnie wszystko dobrze podgrzać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    110g ostrych papryczek to naprawdę bardzo dużo, użyłam połowę z tego, a było bardzo bardzo ostre - 27 lis 2014

    NinaGacek
    autor:
    0

    Super danie. Czas gotowania troche inny niż w przepisie (mój dziki ryż gotował sie krócej). Dodałam też wcześniej orzechy - lubie jak są dobrze miękkie. Co nie zmienia faktu, że na stałe wchodzi do naszego jadlospisu. Pycha!!! - 14 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis