Zapiekanka z ziemniaków, łupacza i sera

    Zapiekanka z ziemniaków, łupacza i sera

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to bardzo proste danie z wędzonego łupacza przykrytego chrupiącą warstwą plasterków ziemniaków. Najlepsze są filety wędzone bez barwników, o jasnozłotym kolorze. Groszek i pory dostarczają witamin, mikroelementów i błonnika.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 ml drobnych młodych ziemniaków, oskrobanych
    • 500 g wędzonego łupacza bez skóry i ości
    • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
    • 150 ml gorącego wywaru rybnego
    • 200 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
    • 4 małe pory (ok. 200 g), pokrojone w plasterki
    • 50 g dojrzałego sera cheddar, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż nieco zmiękną. Odlać.
    2. Kuchennymi nożycami pokroić rybę na duże kawałki i ułożyć je na dnie nasmarowanego, płytkiego naczynia żaroodpornego. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać szczypiorkiem. Zalać gorącym wywarem. Ułożyć na wierzchu groszek i pory.
    3. Pokroić obgotowane ziemniaki w cienkie plasterki, ułożyć w równej warstwie na rybie i warzywach. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie solić, gdyż ryba jest dostatecznie słona. Przykryć pokrywką lub nasmarowaną tłuszczem folią aluminiową i piec 30 minut.
    4. Wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika i zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230°C. Posypać zapiekankę serem, wstawić znów do piekarnika i piec jeszcze 5-10 minut, aż się przyrumieni. Podawać od razu.

    Inne propozycje

    • Zamiast wędzonego łupacza można użyć filetów ze świeżego łupacza (bądź też wędzonego i świeżego w równych proporcjach) lub świeżego łososia.

    Kucharz radzi

    • Aby przyrządzić to danie wcześniej, należy użyć zimnego wywaru, przykryć danie szczelnie i przechowywać w lodówce do 12 godzin. Piec 5 minut dłużej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis