Zapiekanka z porów i młodej kapusty

    Zapiekanka z porów i młodej kapusty

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Młode warzywa, aromatyczne zioła i intensywna w smaku skórka cytrynowa tworzą pyszne, orzeźwiające nadzienie tej zapiekanki z ciasta filo. Łatwo ją przygotować i jest tak smaczna, że z pewnością znajdzie się na liście ulubionych potraw całej rodziny. Można ją podać z młodą marchewką i młodymi ziemniakami w mundurkach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • drobno otarta skórka z 1 cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 225 g porów, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 115 g młodej kapusty, drobno poszatkowanej
    • 170 g mrożonego, drobnego groszku
    • 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • 2 duże jajka
    • 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego
    • 85 g sera gruyère, pokrojonego w kostkę
    • 115 g ciasta filo
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymieszać skórkę z cytryny z oliwą i odstawić na około 5 minut. Wlać połowę tej oliwy do dużego rondla. Wrzucić pory, młodą kapustę, groszek, estragon i miętę. Starannie wymieszać warzywa z oliwą, przykryć i dusić na małym ogniu około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż skurczą się i lekko zmiękną.
    2. Doprawić warzywa solą i pieprzem, przełożyć je do formy o średnicy 20 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
    3. Ubić jajka z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, dodać ser gruyere. Wlać do warzyw i lekko wymieszać.
    4. Posmarować bardzo lekko płat ciasta filo odrobiną pozostałej aromatyzowanej oliwy. Ułożyć na warzywach, starannie podtykając krawędzie pod spód. Posmarować resztę płatów ciasta filo oliwą i ułożyć je na wierzchu, nasmarowaną stroną do góry, ściskając, żeby powstały fałdki względnie równomiernie rozmieszczone po powierzchni ciasta.
    5. Luźno przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut, aż ciasto zrobi się chrupiące i przyrumienione. Podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C, kwas foliowy, wapń * ✓✓ A, B1, B2, B6, E, niacyna, żelazo * ✓ cynk

    Inne propozycje

    • Młodą kapustę i groszek można zastąpić pieczarkami i szpinakiem. Pokroić 125 g pieczarek w plasterki i usmażyć je razem z porami i ziołami, dodając 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz pęczek cebulki dymki pokrojonej w plasterki. Ułożyć na dnie formy. Umyć 225 g szpinaku i włożyć do rondla, przykryć i gotować około 2 minut, aż skurczy się i zmięknie. Starannie odsączyć i wycisnąć nadmiar wody, grubo posiekać i wyłożyć na warstwę pieczarek. Posypać równomiernie 100 g pokruszonego sera feta oraz polać jajkiem ubitym z jogurtem (nie dodawać sera gruyère). Nałożyć na wierzch ciasto filo i wstawić do piekarnika. * • Jarmuż (rodzaj kapusty warzywnej) i cieciorka również doskonale smakują w tego typu zapiekance warzywnej. Zamiast młodej kapusty i zielonego groszku należy użyć 120 g posiekanego jarmużu oraz 400 g odsączonej cieciorki z puszki.

    Zalety

    • Ciasto filo piecze się z odrobiną tłuszczu. Jest ono bardzo kruche i doskonale zastępuje inne tłuste ciasta. * • Młoda kapusta, podobnie jak inne ciemnozielone warzywa liściaste, to doskonałe źródło karotenoidów, które chronią przed poważnymi chorobami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis