Pilaw z komosy ryżowej

    Pilaw z komosy ryżowej

    17polubień
    50min.


    Zrobione przez 93 osoby

    Komosa ryżowa (znana też jako quinoa) - to zboże o delikatnym smaku pochodzące z Ameryki Południowej. Komosę można znaleźć w większości sklepów ze zdrową żywnością. Aby pilaw był bardziej aromatyczny, zamiast wody można zastosować wywar z warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 drobno pokrojona cebula
    • 1 posiekana łodyga selera naciowego
    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
    • 80 g (1/2 szkl.) komosy
    • 235 ml (1 szkl.) gorącej wody
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 75 g rozmrożonego zielonego groszku
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Do średniego rondelka wlać olej i postawić garnek na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchew. Smażyć, mieszając, przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
    2. Wypłukać komosę na durszlaku pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Dodać do warzyw, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Wlać wodę, dodać liść laurowy oraz skórkę i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut, aż komosa wchłonie cały wywar i zrobi się miękka.
    3. Wyjąć liść laurowy, dodać zielony groszek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis