Wywar z kurczaka

    Wywar z kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kości upieczonego kurczaka można wykorzystać do przyrządzenia pysznego wywaru. Nadają mu one wspaniały smak, dzięki czemu powstaje wysokokaloryczna podstawa do zup bądź potraw mięsnych. W trakcie gotowania od kości mogą odpaść kawałeczki mięsa, dzięki czemu smak wywaru będzie jeszcze wyrazistszy.

    Składniki

    • 1 korpus kurczaka albo kości z resztkami mięsa z 4 kawałków kurczaka (albo świeże skrzydełka z kurczaka, lekko obsmażone)
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • 1 duża marchewka, grubo posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
    • 6 ziarenek czarnego pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 1 gałązka natki pietruszki z rozgniecioną łodyżką
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • ½ łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Pociąć lub połamać korpus lub kości i włożyć do dużego garnka. Dodać warzywa, liść laurowy i pieprz. Zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zbierając z powierzchni całą pianę.
    2. Wrzucić do rondla liść laurowy, natkę pietruszki, tymianek oraz sól. Zmniejszyć ogień i gotować delikatnie pod przykryciem 2 godziny.
    3. Przecedzić wywar do naczynia przez sito, usunąć kości i warzywa. Jeśli zamierzamy użyć wywaru od razu, zebrać z wierzchu łyżką tłuszcz, jeśli później - schłodzić go, a wtedy łatwiej da się usunąć tłuszcz z powierzchni.

    Punkty dla zdrowia:

    • Rosół z kurczaka z puszki lub bulion zawierają bardzo dużo sodu. Kiedy sami przyrządzamy wywar, możemy ograniczyć ilość dodawanej soli. Chociaż więc przygotowanie wywaru w domowej kuchni może trochę potrwać, jest znacznie zdrowszym rozwiązaniem. • Rosół z kurczaka z puszki i bulion w proszku mogą również zawierać glutaminian sodowy, sproszkowany wzmacniacz smaku, otrzymywany z kwasu glutaminowego. Wiele osób cierpi na uczulenie na glutaminian sodowy i po spożyciu tego dodatku odczuwa bóle i zawroty głowy.

    Uwaga:

    Domowe wywary, takie jak opisany powyżej, zawierają trochę kalorii (w przybliżeniu 58 kcal na litr) oraz niewielką ilość tłuszczu (6–8 g na 1 litr), ale dostarczają również pożytecznych substancji odżywczych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Ja zamiast koperku daję rozgniecione ziele angielskie. Gotuję dłużej i nalewam do foremek od lodu, wstawiam do zamrażarki i mam bulionetki. Doskonały przepis na zdrowy dodatek do jedzenia. - 29 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis