Wywar z kurczaka

    (1)
    2 godz. 10 min

    Kości upieczonego kurczaka można wykorzystać do przyrządzenia pysznego wywaru. Nadają mu one wspaniały smak, dzięki czemu powstaje wysokokaloryczna podstawa do zup bądź potraw mięsnych. W trakcie gotowania od kości mogą odpaść kawałeczki mięsa, dzięki czemu smak wywaru będzie jeszcze wyrazistszy.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki

    • 1 korpus kurczaka albo kości z resztkami mięsa z 4 kawałków kurczaka (albo świeże skrzydełka z kurczaka, lekko obsmażone)
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • 1 duża marchewka, grubo posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona
    • 6 ziarenek czarnego pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 1 gałązka natki pietruszki z rozgniecioną łodyżką
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • ½ łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Pociąć lub połamać korpus lub kości i włożyć do dużego garnka. Dodać warzywa, liść laurowy i pieprz. Zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zbierając z powierzchni całą pianę.
    2. Wrzucić do rondla liść laurowy, natkę pietruszki, tymianek oraz sól. Zmniejszyć ogień i gotować delikatnie pod przykryciem 2 godziny.
    3. Przecedzić wywar do naczynia przez sito, usunąć kości i warzywa. Jeśli zamierzamy użyć wywaru od razu, zebrać z wierzchu łyżką tłuszcz, jeśli później - schłodzić go, a wtedy łatwiej da się usunąć tłuszcz z powierzchni.

    Punkty dla zdrowia:

    • Rosół z kurczaka z puszki lub bulion zawierają bardzo dużo sodu. Kiedy sami przyrządzamy wywar, możemy ograniczyć ilość dodawanej soli. Chociaż więc przygotowanie wywaru w domowej kuchni może trochę potrwać, jest znacznie zdrowszym rozwiązaniem. • Rosół z kurczaka z puszki i bulion w proszku mogą również zawierać glutaminian sodowy, sproszkowany wzmacniacz smaku, otrzymywany z kwasu glutaminowego. Wiele osób cierpi na uczulenie na glutaminian sodowy i po spożyciu tego dodatku odczuwa bóle i zawroty głowy.

    Uwaga:

    Domowe wywary, takie jak opisany powyżej, zawierają trochę kalorii (w przybliżeniu 58 kcal na litr) oraz niewielką ilość tłuszczu (6–8 g na 1 litr), ale dostarczają również pożytecznych substancji odżywczych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    1

    Ja zamiast koperku daję rozgniecione ziele angielskie. Gotuję dłużej i nalewam do foremek od lodu, wstawiam do zamrażarki i mam bulionetki. Doskonały przepis na zdrowy dodatek do jedzenia.  -  29 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis