Wywar warzywny

    Wywar warzywny

    3polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tego lekkiego wywaru używa się do przyrządzenia delikatnych zup i sosów oraz risotta i innych podobnych potraw. Można go przechowywać w lodówce do 5 dni, a w zamrażalniku do miesiąca.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 15 g masła
    • 225 g porów, posiekanych
    • 225 g cebuli, posiekanej
    • 1 duży liść laurowy
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • kilka gałązek świeżej natki pietruszki o zmiażdżonych łodyżkach
    • 225 g marchewki, pokrojonej w kostkę
    • 150 g selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżeczka soli
    • 5 ziaren czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Roztopić masło w dużym rondlu na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić pory i cebulę, zmniejszyć ogień na mały. Przykryć szczelnie rondel i dusić powoli 20 minut, nie odkrywając.
    2. Związać zioła nitką . Dodać do rondla razem z marchewką, selerem naciowym, solą, pieprzem i 2 litrami zimnej wody. Zwiększyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby zbierając szumowiny. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 35 minut.
    3. Przecedzić wywar do dużej żaroodpornej miski i odstawić do ostygnięcia. Użyć natychmiast lub przelać do szczelnie zakręcanych słoików bądź pojemników do zamrażania żywności i wstawić do lodówki albo zamrażalnika.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować intensywniejszy w smaku wywar z pieczonych warzyw, nie dodajemy masła i porów. Zwiększamy ilość cebuli do 900 g, a marchewki do 450 g. Zamiast podduszać warzywa jak w punkcie 1., należy je upiec razem z marchewką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszać cebulę i marchewkę z łyżką oliwy z oliwek extra virgin. Piec 40 minut, mieszając w tym czasie dwa razy. Dodać pozostałe składniki, a następnie gotować wywar według punktu 2. i 3. głównego przepisu. Można też dodać do wywaru z wodą 10 g suszonych borowików i łyżkę wytrawnego sherry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis