Wywar warzywny na boczniakach i pszenicy

    Wywar warzywny na boczniakach i pszenicy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Doskonały do zup oraz potraw mięsnych, świetnie nadaje się też do potraw jarskich. Wywar łatwo się przyrządza, można też przez kilka dni trzymać go w lodówce w celu wykorzystania w rozmaitych daniach.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 125 g niełuskanej pszenicy
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 125 g ciemnych boczniaków, posiekanych
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 marchewki, posiekane
    • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 gałązka natki pietruszki z rozgniecionymi łodygami
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 1 gałązka świeżego majeranku
    • 2 liście laurowe
    • 8 ziarenek czarnego pieprzu
    • ½ łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wsypać pszenicę do brytfanny i piec ją 30 minut, aż ziarna zrobią się ciemnobrązowe.
    2. Podgrzać olej w dużym grubym rondlu na małym ogniu. Wrzucić do rondla boczniaki oraz cebulę i obtoczyć je w oleju. Przykryć rondel i dusić warzywa 5 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem.
    3. Wrzucić do rondla upieczoną pszenicę, marchewkę i seler naciowy. Wlać 2 l wody, zwiększyć ogień do maksimum i doprowadzić zawartość do wrzenia. Zebrać całą pianę z powierzchni wywaru.
    4. Zmniejszyć ogień. Dodać natkę pietruszki, tymianek, majeranek, liście laurowe, ziarenka pieprzu i sól. Dusić pod przykryciem 45 minut.
    5. Przecedzić wywar przez drobne sito do żaroodpornego naczynia. Użyć go od razu lub odstawić do wystygnięcia, a potem przechowywać w lodówce.

    Inne propozycje

    Można przygotować mrożone kostki ziołowe, dodając łyżeczkę suszonych ziół (bazylii, tymianku i oregano), a następnie wlać wywar do foremek na lód. Przechowywać kostki w zamrażarce i dodawać je do sosu pomidorowego, zup lub dań z makaronu, gdy będą potrzebne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis