Wywar warzywny na boczniakach i pszenicy

    1 godz. 40 min

    Doskonały do zup oraz potraw mięsnych, świetnie nadaje się też do potraw jarskich. Wywar łatwo się przyrządza, można też przez kilka dni trzymać go w lodówce w celu wykorzystania w rozmaitych daniach.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 125 g niełuskanej pszenicy
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 125 g ciemnych boczniaków, posiekanych
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 marchewki, posiekane
    • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 gałązka natki pietruszki z rozgniecionymi łodygami
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 1 gałązka świeżego majeranku
    • 2 liście laurowe
    • 8 ziarenek czarnego pieprzu
    • ½ łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wsypać pszenicę do brytfanny i piec ją 30 minut, aż ziarna zrobią się ciemnobrązowe.
    2. Podgrzać olej w dużym grubym rondlu na małym ogniu. Wrzucić do rondla boczniaki oraz cebulę i obtoczyć je w oleju. Przykryć rondel i dusić warzywa 5 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem.
    3. Wrzucić do rondla upieczoną pszenicę, marchewkę i seler naciowy. Wlać 2 l wody, zwiększyć ogień do maksimum i doprowadzić zawartość do wrzenia. Zebrać całą pianę z powierzchni wywaru.
    4. Zmniejszyć ogień. Dodać natkę pietruszki, tymianek, majeranek, liście laurowe, ziarenka pieprzu i sól. Dusić pod przykryciem 45 minut.
    5. Przecedzić wywar przez drobne sito do żaroodpornego naczynia. Użyć go od razu lub odstawić do wystygnięcia, a potem przechowywać w lodówce.

    Inne propozycje

    Można przygotować mrożone kostki ziołowe, dodając łyżeczkę suszonych ziół (bazylii, tymianku i oregano), a następnie wlać wywar do foremek na lód. Przechowywać kostki w zamrażarce i dodawać je do sosu pomidorowego, zup lub dań z makaronu, gdy będą potrzebne.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)