Pilaw grzybowo-orzechowy

    Pilaw grzybowo-orzechowy

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 185 osób

    Stworzyłam to danie, aby połączyć dwa ulubione przez nas składniki: orzechy laskowe i grzyby. Oprócz tego jest w nim ryż, makaron orzo i dużo innych frykasów. Pychota!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g masła
    • 90 g (1/2 szkl.) surowego ryżu długoziarnistego
    • 50 g (3/4 szkl.) surowego makaronu orzo
    • 35 g (1/2 szkl.) świeżych pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 80 g (1/2 szkl.) posiekanej cebuli
    • 30 g (3/4 szkl.) posiekanego selera naciowego
    • 500 ml (2 szkl.) bulionu z kurczaka
    • 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
    • 3/4 łyżeczki suszonego majeranku
    • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 60 g (1/2 szkl.) posiekanych prażonych orzechów laskowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu roztopić masło, następnie dodać ryż, orzo, pieczarki, kawałki selera oraz cebulę i stale mieszając podsmażać, aż ryż się lekko zrumieni.
    2. Dolać bulion z kurczaka, natkę pietruszki, majeranek, pieprz i orzechy laskowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odczekać 10 minut przed podaniem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis