Pikantne szaszłyki wieprzowe

    Pikantne szaszłyki wieprzowe

    3polubienia
    27min.


    Zrobione przez 188 osób

    Sos teriyaki nadaje tym szaszłykom azjatycki charakter. Są łatwe i szybkie, choć smakują lepiej, jeśli poleżą w marynacie przez 2-3 godziny.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 szaszłyki

    • 2 łyżki sosu teriyaki
    • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w płatkach
    • 350 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę wielkości 2,5 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. W średnim naczyniu wymieszać sos teriyaki z octem winnym, olejem, cukrem i ostrą papryką. Włożyć do marynaty pokrojone kawałki polędwiczek i dobrze wymieszać.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i lekko posmarować ruszt olejem.
    3. Nabić mięso na 4 szpikulce. Położyć szaszłyki na przygotowanym grillu, piec około 10 do 12 minut, często obracając i smarując marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis