Warzywa sauté z bazylią

    Warzywa sauté z bazylią

    2polubienia
    18min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Duża patelnia teflonowa doskonale nadaje się do przyrządzania warzyw sauté, czyli do szybkiego ich obsmażania na dużym ogniu. Przyrządzane w ten sposób zachowują kolor i są bardzo smaczne. Można je podać z rybą, drobiem lub mięsem, ewentualnie dodać do świeżo ugotowanego makaronu.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 500 g brokułów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 3-4 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona na kawałki
    • 1 rzepa (ok. 150 g), pokrojona na kawałki wielkości kęsa
    • szczypta cukru
    • 8 gałązek świeżej bazylii, drobno posiekanych
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Podzielić brokuły na małe różyczki, a łodyżki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę w woku lub na dużej teflonowej patelni. Wrzucić czosnek, paprykę, rzepę i plasterki brokułów. Posypać cukrem i solą do smaku. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając.
    2. Wrzucić różyczki brokułów i wymieszać. Wlać 6 łyżek wody, by na dnie patelni zebrała się jej cienka warstewka. Przykryć i smażyć na dość dużym ogniu 3-4 minuty. Brokuły powinny pozostać lekko twardawe i jasnozielone.
    3. Dodać bazylię, ponownie przykryć i pozostawić na ogniu kilka sekund. Podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ E, kwas foliowy * ✓ niacyna, żelazo

    Inne propozycje

    • Aby danie to miało charakter orientalny, należy zastąpić rzepę 8 kasztanami wodnymi z puszki, odsączonymi i pokrojonymi na ćwiartki, oraz dodać wraz z różyczkami brokułów łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru i ½ świeżej, drobno posiekanej zielonej lub czerwonej papryczki chili. Zwiększyć ilość cukru do 1-2 łyżeczek. Pod koniec smażenia dodać wraz z bazylią łyżkę posiekanej świeżej kolendry. * • Brokuły można zastąpić groszkiem cukrowym. Smaży się go 1-2 minuty bez wody. Podawać z cząstkami cytryny lub limonki, których sokiem będziemy skrapiać warzywa. * • Poza zastąpieniem brokułów groszkiem cukrowym można zamiast papryki czerwonej użyć żółtej. Pominąć czosnek. Rzepę zastąpić ugotowanymi wcześniej młodymi ziemniakami i posypać warzywa dużą ilością listków estragonu, a nie bazylią. Takie warzywa smakują doskonale z rybą, szczególnie makrelą lub łososiem z grilla.

    Zalety

    • Ta potrawa zawiera dużo składników, które chronią przed rakiem i chorobami serca. Brokuły należące do warzyw kapustowatych są dobrym źródłem fitosubstancji zwanych glukozynolatami. Czerwona papryka dostarcza organizmowi mnóstwo beta-karotenu, przeciwutleniacza, który organizm przetwarza na witaminę A. * • Poza błonnikiem rzepa zawiera dużo niacyny i witaminy B6 - oraz witaminę C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis