Udka indyka duszone z młodymi warzywami

    Udka indyka duszone z młodymi warzywami

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Łatwo je przyrządzić i są tanim oraz zdrowym posiłkiem dla całej rodziny. Mięso z indyczych udek, pieczone na sposób francuski, w wywarze z ziołami, okazuje się wspaniale soczyste i delikatne. Udka należy podawać z pieczonymi bądź gotowanymi ziemniakami, aby wzbogacić potrawę o węglowodany złożone.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 4 pory, pokrojone w grube plasterki
    • 12 miniaturowych marchewek
    • 12 miniaturowych cukinii
    • 12 kolb miniaturowej kukurydzy
    • 300 ml wywaru z indyka lub kurczaka
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • 1 liść laurowy
    • 2 duże udka z indyka (ok. 600 g każde), bez skóry
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.35min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Podgrzać olej w dużym żaroodpornym naczyniu na dość dużym ogniu. Wrzucić pory, marchewki, cukinię oraz miniaturowe kolbki kukurydzy i smażyć 3–4 minuty, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać.
    2. Wlać wywar, dodać rozmaryn i liść laurowy. Przyprawić udka pieprzem i położyć na warzywach.
    3. Przenieść naczynie do piekarnika i dusić mięso około 1,5 godziny, aż się przyrumieni. W połowie duszenia polać udka wywarem i wymieszać warzywa. Sprawdzić, czy mięso jest upieczone, nakłuwając udko w najgrubszym miejscu; wypływający sok powinien być przezroczysty.
    4. Odkroić z udek plastry mięsa. Podawać z warzywami, polane niewielką ilością wywaru.

    Inne propozycje

    Zamiast udek z indyka można użyć 8 udek kurczaka. Dusić około godziny. * Zastąpić 150 ml wywaru taką samą ilością białego wina.* Zamiast miniaturowych warzyw użyć 4 zwykłych marchewek i 4 dużych cukinii pokrojonych na 5-centymetrowe kawałki. * Piec indyka na warstwie warzyw korzeniowych: użyć marchewki, ale pory, cukinie i kolby miniaturowej kukurydzy zastąpić 12 miniaturowymi pasternakami, 12 małymi białymi rzodkwiami i ½ małej brukwi, pokrojonej w grube słupki. Można też użyć brukwi, 4 dużych marchewek, pasternaków oraz dyni i pokroić wszystkie warzywa w kawałki.

    Punkty dla zdrowia

    • Marchewka mogła być jednym z pierwszych pokarmów spożywanych przez człowieka. To pochodzące z Azji warzywo uprawiano na długo przed nastaniem naszej ery. Beta-karoten zawarty w marchwi jest znacznie lepiej przyswajany przez organizm (i przetwarzany na witaminę A) po jej ugotowaniu. Przyswajalność zwiększa dodatkowo spożywanie marchwi z niewielką ilością tłuszczu, na przykład oleju. * • Kukurydza użyta w powyższym przepisie dostarcza sporych ilości błonnika i witaminy A.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, witaminy B₆, witaminy B₁₂ i witaminy C. Dobre źródło żelaza, niacyny, potasu, witaminy B₁, witaminy E oraz cynku. Dość dobre źródło wapnia, miedzi i witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis