Pijany kurczak

    Pijany kurczak

    5polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 40 osób

    Kurczak grillowany na puszce piwa. Bardzo ważne: nie grillować tuż nad ogniem, może to spowodować niezły pożar!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kurczak

    • 1 kurczak (1 do 1,5 kg)
    • 1 puszka (500 ml) piwa
    • 5 łyżek przyprawy do drobiu
    • 4 krople aromatu dymu wędzarniczego
    • 4 liście laurowe
    • 1 długi metalowy szpikulec

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Kurczaka opłukać i osuszyć. Usunąć nadmiar tłuszczu, ale nie skórę. Pod skórę na piersi i na udach wsunąć liście laurowe. Natrzeć kurczaka przyprawą do drobiu.
    2. Wypić pół puszki piwa, do pozostałego wlać aromat wędzarniczy. Zawleczkę na wieczku od puszki podnieść do pozycji pionowej.
    3. Wsunąć puszkę z piwem do wnętrza kurczaka tak, by dno puszki było na równi z kuprem kurczaka. Następnie przekłuć kurczaka szpikulcem na wylot przez skrzydło, żebra, zawleczkę na puszce i znów żebra i drugie skrzydło (w ten sposób puszka z piwem jest umocowana i nie wypadnie).
    4. Przygotować grill: rozpalić palenisko, a gdy węgle się dobrze rozgrzeją, rozsunąć je ku zewnętrznym krawędziom grilla, by utworzyły krąg.
    5. Umieścić kurczaka w centrum kręgu z węgli, ustawiając go pionowo na puszce. Przykryć i piec przez dwie godziny.
    6. Gdy kurczak jest gotowy, ostrożnie zdjąć go z grilla tak, by nie wylać zawartości puszki. Wyjąć szpikulec i puszkę, i poczekać z pokrojeniem około 15 minut.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis