Tartaletki dyniowe

    Tartaletki dyniowe

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dynia to jedno z tych warzyw, z których można przyrządzać zarówno słodkie, jak i słone dania. Upieczmy tartę dyniową. Zwykle przyrządza się ją z kruchego ciasta, ale my zastąpimy je zawierającym mniej tłuszczu ciastem filo i dodamy świeże owoce. Tartaletki te doskonale smakują z kawą.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 tartaletek

    • 360 g dyni
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 15 g masła
    • 3 jajka
    • 215 g chudego mleka w proszku
    • 75 g jasnego cukru muscovado
    • 4 łyżki wiórków kokosowych
    • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 4 duże płaty ciasta filo o wymiarach 50 × 28 cm każdy (łącznie ok. 140 g)
    • Z czym podawać

    • 100 g jeżyn lub czarnych jagód albo 2 duże śliwki bez pestek, pokrojone w cienkie plasterki
    • cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pokroić dynię na kawałki i umieścić w rondlu. Wlać tyle wody, by zakryła dynię i doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować powoli 20 minut, aż będzie miękka. Odcedzić i przełożyć z powrotem do rondla. Ustawić rondel na ogniu i utrzeć gładkie purée. Podgrzewać jeszcze 4 minuty, często mieszając, aż większość wilgoci wyparuje. Odstawić, by dynia ostygła.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. W małym rondlu rozgrzać olej z masłem, aż całe masło się rozpuści, następnie zdjąć z ognia. Nasmarować odrobiną tego tłuszczu 8 okrągłych foremek o średnicy 7-8 cm.
    3. Utrzeć jajka, mleko w proszku, cukier muscovado, wiórki kokosowe, skórkę i sok z pomarańczy, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową w dużej misce, żeby powstało gładkie, lecz niezbyt pulchne ciasto. Dodać purée z dyni i starannie wyrobić.
    4. Wykroić z ciasta filo 32 kwadraty o boku 12 cm - po 8 z każdego płata. Ułożyć po 4 kwadraty w każdej przygotowanej foremce, smarując ciasto odrobiną mieszaniny masła i oleju. Układać kolejne kwadraty pod różnymi kątami, by powstała gwiazdka.
    5. Wyłożyć nadzienie dyniowe na ciasto. Piec 20-25 minut, aż nadzienie zetnie się lekko. Wyjąć tartaletki z piekarnika i pozostawić w foremkach, by nieco przestygły.
    6. Ułożyć na wierzchu każdej tartaletki jeżyny, czarne jagody lub śliwki i poprószyć odrobiną cukru pudru. Podawać natychmiast.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 tartoletka zawiera:

    ✓✓ A, B12, E * ✓ B1, B2, niacyna, wapń

    Zalety

    • Dynia zawiera witaminę E. Jest również doskonałym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przetwarzany jest w witaminę A. * • Dynia jest bardzo lekkostrawna, więc doskonale nadaje się jako wypełniacz do deserów. Jest to jeden z pokarmów, które bardzo rzadko wywołują alergie. * • Dzięki dodaniu owoców do tego typu deserów nie ma potrzeby nakładania na nie bitej śmietany lub innych tłustych produktów. Świeże owoce zawierają witaminy i błonnik.

    Inne propozycje

    • Niektóre dostępne w handlu płaty ciasta filo są mniejsze niż wymagane w tym przepisie. Potrzeba aż 11 płatów o wymiarach 31 × 18 cm. Należy wykroić z nich tyle kwadratów, ile to możliwe, a pozostałe ułożyć z okrawków. * • Tarta z nadzieniem z jabłek i batatów: pokroić 400 g batatów na kawałki i gotować we wrzątku 15 minut, aż będą miękkie. Odlać i utłuc na purée jak dynię. Zamiast wiórków kokosowych i imbiru dodać do purée jabłko deserowe, obrane i starte, a także 55 g rodzynków. Ułożyć 6 plastrów ciasta filo o wymiarach 50 × 28 cm w głębokiej okrągłej formie o płaskim dnie i średnicy 20 cm, smarować każdy płat mieszaniną masła i oleju. Odkroić nadmiar ciasta, zostawiając pas o szerokości 1 cm, zwisający na zewnątrz formy. Nałożyć nadzienie i piec 35-40 minut w temperaturze 180°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis