Pierogi babuni

    Pierogi babuni

    9polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 11 osób

    Jest to przepis mojej babci, która pochodzi z Polski. Chociaż nie przepadam za polską kuchnią, to danie uwielbiam. Jest o wiele łatwiej i szybciej, jeśli przygotowuje się je we dwoje.

    Składniki
    ilość sztuk: 50 pierogów

    • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki masła
    • 3 plasterki boczku, drobno posiekanego
    • 3 cebule, drobno posiekane
    • 700 g mielonej wołowiny
    • 225 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 225 g pieczarek lub innych grzybów, drobno posiekanych
    • 1 łyżka bulionu w proszku
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    • 450 g mąki
    • 125 g mąki
    • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 jajka, lekko ubite
    • 1 szczypta soli
    • 235 ml (1 szklanka) wody lub tyle, ile będzie potrzeba
    • 1 jajko, ubite
    • 55 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Włożyć ziemniaki do garnka z osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem aż będą miękkie, około 20 minut. Odsączyć i odparować przez 1-2 minuty, a następnie utłuc.
    2. W międzyczasie stopić 2 łyżki masła w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać boczek i gotować, aż tłuszcz zacznie się topić, a boczek zacznie brązowieć, około 5 minut. Dodać cebulę i kontynuować smażenie, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, około 5 minut. Dodać mieloną wołowinę i wieprzowinę. Podsmażać, aż mięso będzie grudkowate i nie będzie różowe, około 10 minut. Na koniec dodać pokrojone grzyby, bulion, sól, pieprz i koperek. Przykryć i dusić, aż grzyby zmiękną, około 5 minut. Dodać puree ziemniaczane, a następnie odstawić nadzienie do ostygnięcia.
    3. Do dużej miski wsypać mąkę i zrobić wgłębienie w środku. Dodać 2 ubite jajka, sól i tyle wody, aby powstało miękkie ciasto. Ugniatać ciasto na powierzchni dobrze posypanej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować ciasto do 1/2 cm grubości, a następnie wykroić koła o średnicy 12 cm.
    4. Nałożyć łyżką farsz na wykrojone ciasto, a następnie zwilżyć krawędzie pozostałymi ubitymi jajkami i złożyć, tworząc półkola. Docisnąć mocno krawędzie.
    5. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Wrzucać pierogi po kilka na raz, i gotować aż wypłyną na powierzchnię, około 2 minuty. Gdy pierogi będą ugotowane, wyciągnąć łyżką cedzakową i opłukać aby ostygły. Odstawić.
    6. Roztopić pozostałą 1/4 szklanki masła w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać ugotowane pierogi i smażyć po obu stronach, aż będą gorące i złociste, około 5 minut. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Fantastyczne nadzienie. Pasuje tez do krokietów - 03 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis