Tagliatelle w zielonym sosie

    Tagliatelle w zielonym sosie

    5polubień
    13min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotowanie tego prostego sosu warzywno-jogurtowego trwa równie krótko, jak ugotowanie i odcedzenie świeżego makaronu. Ma on wyrazisty smak i jest dość gęsty, ale znacznie lżejszy od klasycznego śmietanowego sosu do makaronu. Dobrym dodatkiem do tej potrawy jest sałatka z sałat radicchio i lollo rosso.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g młodego szpinaku
    • 100 g rukwi wodnej
    • 125 g mrożonego groszku
    • 500 g świeżego makaronu tagliatelle
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 6 gałą zek świeżej bazylii, porwanej na kawałki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Opłukać szpinak i rukiew wodną. Włożyć do rondla bez wody (wystarczy wilgoć na listkach). Przykryć i gotować na średnim ogniu 2 minuty, mieszają c od czasu do czasu, aż listki szpinaku i rukwi pokurczą się.
    2. Dodać groszek i podgrzewać bez przykrycia 2 minuty - w rondlu powinno być wystarczają co dużo soku ze szpinaku i rukwi, by groszek się ugotował. Przełożyć warzywa wraz z wywarem do miski. Odstawić.
    3. Wrzucić makaron do rondla z wrzą tkiem i gotować 3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    4. Starannie wymieszać mą kę kukurydzianą z jogurtem i wlać do rondla, w którym gotowaliśmy warzywa. Podgrzewać na niezbyt mocnym ogniu, mieszają c. Doprowadzić sos do granicy wrzenia. Wrzucić warzywa, natkę pietruszki i bazylię, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać mocno i zdją ć rondel z ognia.
    5. Odlać makaron i wrzucić go do sosu. Wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, E, kwas foliowy, wapń * ✓ B2, niacyna, miedź, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Kiedy jest sezon na zielony groszek, można go użyć zamiast mrożonego. Dodać szpinak i rukiew wodną w punkcie 1., następnie dusić 4 minuty. * • Aby przyrzą dzić kremowy sos z brokułów i groszku, należy zastą pić szpinak i rukiew wodną 200 g brokułów. Gotować brokuły w niewielkiej ilości wrzą tku 5-8 minut, odcedzić, polać zimną wodą, ponownie odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla. Ugnieść ubijaczką do ziemniaków, a następnie dodać jogurt wymieszany z mą ką kukurydzianą i 5 łyżkami chudego mleka. Dodać 125 g mrożonego groszku i 2 drobno posiekane cebulki dymki. Doprowadzić do wrzenia mieszają c i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, żeby sos zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem oraz, ewentualnie, wcisną ć kilka kropel soku z cytryny. Wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać dużą ilością natki pietruszki.

    Zalety

    • Szpinak i rukiew wodna znajdują się na jednych z pierwszych miejsc na liście warzyw, które chronią organizm przed rakiem. Zawierają też bardzo dużo wapnia i karotenoidów, sporo witamin E i C oraz nieco witamin z grupy B. * • Witamina C ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury. Zielone warzywa liściaste nie utracą jej podczas gotowania, jeśli po opłukaniu wrzucimy je na krótko do rondla bez wody. * • Groszek zawiera białko oraz błonnik, częściowo rozpuszczalny, który reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis