Pierogi dla leniwych

    (60)
    1 godz. 15 min

    Za każdym razem, kiedy robię przyjęcie jestem proszony o przygotowanie tego dania. Fantastyczna mieszanka makaronu, boczku, pieczarek i cebuli.


    Zrobione przez 55 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g makaronu rotelle lub świderki
    • 225 g boczku, drobno posiekanego
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 225 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
    • 1 łyżka masła
    • 450 g kapusty kiszonej, opłukanej i odsączonej
    • 600 g kremu z pieczarek (z puszki lub z torebki)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy makaron będzie al dente. Odcedzić. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Włożyć boczek do dużej, głębokiej patelni. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie równomiernie przypieczony. Dodać cebulę i zeszklić ją. W oddzielnym rondlu podsmażyć grzyby na maśle.
    3. W dużej misce wymieszać makaron z boczkiem, cebulą, pieczarkami, kiszoną kapustą i zupą pieczarkową. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (60)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis