Szybkie curry z kurczaka w stylu tajskim

    Szybkie curry z kurczaka w stylu tajskim

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie zawiera mało tłuszczu, ponieważ jego składników nie trzeba podsmażać. Mięso gotuje się w chudym mleczku kokosowym i wywarze, z ziemniakami, groszkiem i pomidorami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego
    • 200 ml bulionu z kurczaka
    • 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
    • 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paski (ok. 600 g)
    • 350 g młodych ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych ukośnie w plasterki
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 125 g zielonego groszku
    • 8 małych podłużnych pomidorków lub pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
    • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Zagotować mleczko kokosowe, wywar i pastę curry w woku lub na dużej patelni. Dodać kurczaka i ziemniaki, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia.
    2. Zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, około 15 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
    3. Dodać pokrojoną dymkę, sok z limonki, groszek i pomidory, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Dodać kolendrę, zamieszać i przyprawić do smaku.

    Inne propozycje

    • Można zmienić nieco smak potrawy, zastępując młode ziemniaki taką samą ilością pokrojonych w kostkę bakłażanów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis