Zapiekanka a'la pierogi

    Zapiekanka a'la pierogi

    7polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 21 osób

    Ta pyszna zapiekanka smakuje jak pierogi z kapustą, cebulą i pieczarkami, a zawiera makaron uduszony w znakomitym sosie maślanym. Jeśli przygotowujesz tę potrawę z wyprzedzeniem i zamierzasz podgrzać ją później w piekarniku, trzeba będzie dodać trochę wody. Jeśli włożysz zimną potrawę do piekarnika, piecz ją w temperaturze 170°C przez 1,5 do 2 godzin.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1400 g kapusty kiszonej
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 500 g niegotowanego makaronu świderki
    • 500 g świeżych pieczarek, posiekanych
    • 225 g masła
    • 600 g kremu z pieczarek (z puszki lub z torebki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu wymieszać kiszoną kapustę z cebulą i zalać wodą. Dusić na wolnym ogniu przez godzinę lub do czasu, kiedy większość wody się wygotuje.
    2. Lekko osoloną wodę doprowadzić do wrzenia w dużym garnku. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy makaron będzie al dente. Odcedzić.
    3. W średniej patelni na średnim ogniu podsmażyć pieczarki na 2 łyżkach masła przez około 5 minut.
    4. Do mieszaniny z kapustą dodać pozostałe masło, ugotowany makaron i zupę-krem z pieczarek. Dusić, mieszając, przez 15 minut lub do czasu, kiedy wszystko będzie dobrze ugotowane.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis