Szaszłyczki yakitori z kurczaka

    Szaszłyczki yakitori z kurczaka

    5polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tę wyśmienitą potrawę po japońsku, złożoną z kęsów kurczaka nadzianych na patyczki razem z zieloną papryką i dymką, można przyrządzić wcześniej, a opiec tuż przed podaniem. Dla uzyskania najlepszego smaku należy pozostawić mięso w marynacie na kilka godzin bądź całą noc i pamiętać o namoczeniu patyczków przed opiekaniem, żeby nie spłonęły na ruszcie opiekacza.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 szaszłyków

    • 3 łyżki japońskiego sosu sojowego shoyu
    • 3 łyżki sake lub wytrawnego sherry
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 2 łyżeczki płynnego miodu
    • 500 g piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w kostkę
    • 1 duża zielona papryka, pokrojona na 30 kwadracików
    • 4 duże dymki, pokrojone na 30 kawałków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wymieszać w płytkim półmisku shoyu, sake bądź sherry, olej sezamowy, czosnek, imbir i miód. Wrzucić kawałki kurczaka i oblać je marynatą. Przykryć półmisek i marynować mięso w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
    2. Tuż przed pieczeniem włożyć 30 krótkich patyczków na 10 minut do ciepłej wody. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.
    3. Nadziać 2 kawałki mięsa na każdy patyczek, na przemian z nadzianymi w poprzek kawałkami papryki i dymki. Ułożyć szaszłyczki na blasze i opiekać 10–15 minut, aż mięso i warzywa zmiękną, obracając je od czasu do czasu i smarując marynatą. Podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    Pod koniec opiekania można posypać szaszłyczki sezamem. * W skład marynaty mogą wchodzić 3 łyżki sosu hoisin zmieszanego z 2 łyżkami chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry oraz łyżką oleju arachidowego. Można ewentualnie dodać ½ łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków lub ½ łyżeczki świeżej, drobno posiekanej czerwonej papryczki chili. * Zamiast zielonej papryki użyć kawałków młodych porów, cukinii, czerwonej bądź pomarańczowej papryki lub kapeluszy maleńkich pieczarek. * Szaszłyczki yakitori z łososia Użyć 500 g filetu z łososia bez skóry i marynować go około 30 minut w mieszance 3 łyżek shoyu bądź innego sosu sojowego, 2 łyżek wytrawnego sherry, łyżki oleju arachidowego, wyciśniętego ząbka czosnku, łyżeczki płynnego miodu i startej skórki małej pomarańczy. Nadziewać rybne kostki na namoczone patyczki na przemian z całymi twardymi pomidorkami koktajlowymi i kawałkami dymki. Opiekać 10–15 minut, obracając szaszłyczki i często polewając je marynatą.

    Punkty dla zdrowia

    • Wiele podawanych na przyjęciach przekąsek jest przyrządzonych z ciasta i zawiera dużo tłuszczu oraz kalorii. Opisane powyżej szaszłyczki z chudego mięsa kurczaka i warzyw z powodzeniem je zastąpią, a zawierają o wiele mniej tłuszczu i wyglądają naprawdę apetycznie. * • Miodu używa się jako słodzika i środka konserwującego od czasów starożytności. Zawiera on więcej fruktozy niż cukier (dlatego jest słodszy) i – ze względu na większą zawartość wody – ma mniej kalorii w jednostce masy.

    1 szaszłyk zawiera

    Dość dobre źródło niacyny oraz witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis