Surowe warzywa z trzema sosami

    Surowe warzywa z trzema sosami

    18polubień
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Surowe warzywa są smaczne i zdrowe, ale jeśli ktoś uważa, że chrupanie samych warzyw to zajęcie dobre dla królika, może je jeść z pysznymi dipami, czyli sosami do zamaczania. Podane w przepisie ilości można podać z owocami i podgrzanym chlebkiem pitta na lunch dla 4 osób.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Dip jogurtowy z pesto
    • 55 g listków świeżej bazylii
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka orzeszków piniowych
    • 250 g chudego jogurtu naturalnego
    • Dip ze świeżymi ziołami
    • 170 g serka śmietankowego
    • 1 cebulka dymka, drobno posiekana
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
    • 1 łyżeczka octu estragonowego
    • Włoski dip pomidorowy
    • 60 g suszonych pomidorów
    • 90 g twarożku wiejskiego
    • 90 g chudego jogurtu naturalnego
    • 30 g listków świeżej bazylii
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 450 g różnych warzyw, takich jak młoda, drobna marchewka, pokrojona w słupki cukinia, miniaturowe kolbki kukurydzy (blanszowane 1 minutę), zielona fasolka szparagowa (blanszowana 1 minutę), pokrojona w paski papryka, listki cykorii i różyczki brokułów.

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Przygotować dip jogurtowy z pesto: utrzeć w moździerzu liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Mieszając dodawać po łyżce jogurtu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też zmiksować wszystkie składniki w mikserze. Przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki.
    2. Przygotować dip ze świeżymi ziołami: starannie wymieszać wszystkie składniki w misce. Przykryć i wstawić do lodówki.
    3. Przygotować włoski dip pomidorowy: włożyć suszone pomidory do żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut, aż zrobią się miękkie. Starannie odsączyć, wysuszyć papierowymi ręcznikami i drobno posiekać.
    4. Utrzeć twarożek wiejski i jogurt w mikserze. Można też przetrzeć twarożek przez sitko i wymieszać z jogurtem. Przełożyć do miski. Dodać pomidory i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki.
    5. Tuż przed podaniem włoskiego sosu pomidorowego drobno posiekać bazylię, dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
    6. Ustawić miseczki z sosem na dużym półmisku lub talerzu i ułożyć dookoła nich warzywa.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, E * ✓ B2, wapń

    Inne propozycje

    • Do przedstawionych w przepisie sosów można podać wiele innych warzyw, na przykład pokrojonego w słupki selera naciowego lub ogórka, całe rzodkiewki, małe podłużne pomidorki przekrojone na połówki, małe różyczki kalafiora (surowe lub lekko obgotowane) oraz ugotowane, drobne młode ziemniaki.

    Zalety

    • Orzeszki piniowe są bogate w różne mikroelementy, takie jak magnez, potas, żelazo, cynki i miedź. * • Nabiał, na przykład jogurt, serek śmietankowy i twarożek wiejski, jest cennym źródłem wapnia. Ten mikroelement odpowiedzialny jest za mocne kości i zęby, w których zgromadzone jest aż 99% zawartego w organizmie wapnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    Fasolki nie je się blanszowanej, gdyż zawiera szkodliwą fazynę. Należy ja pogotować kilka minut. - 28 paź 2016

    MarlenaŻarczyńska
    0

    Czym mogę zastąpić ocet estragonowy? - 21 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis