Strogonow z wołowiny i pieczarek

  • 10polubień
  • 22min.

Ta wersja znanego dania, przyrządzana z lekko obsmażonych paseczków wołowej polędwicy i pieczarek, jest smaczna i treściwa. Zawiera niewiele mięsa i mnóstwo warzyw. Jest pyszna, jak klasyczny stroganow, a jednocześnie odpowiada dzisiejszym trendom dietetycznym.

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 200 g różyczek brokułów
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 2 łyżki brandy
  • 3 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pieczarki i smażyć 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać paprykę i brokuły. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając.
  2. Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 5 minut, aż brokuły trochę zmiękną.
  3. Rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy na dużej patelni, wrzucić cebulę, smażyć około 5 minut, aż się zeszkli i zacznie się rumienić.
  4. Dodać do cebuli paseczki mięsa i smażyć minutę, cały czas mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Odsunąć się od patelni, wlać brandy i podpalić.
  5. Gdy tylko płomienie zgasną, dodać chrzan i śmietanę. Następnie dodać warzywa z wywarem. Starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Wołowinę a la stroganow podaje się często z szerokimi wstążkami tagliatelle. Doskonałym dodatkiem do niej są również młode gotowane ziemniaki.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A, B12, C * ✓✓ B2, B6, E, kwas foliowy, miedź, żelazo, cynk * ✓ B1, niacyna, potas, selen

Zalety

• Chrzan jada się w niewielkich ilościach, ale dostarcza on organizmowi nieco błonnika, witamin z grupy B oraz witaminy C. * • Brokuły są dobrym źródłem witaminy C, która ułatwia przyswajanie przez organizm żelaza z wołowiny. * • Grzyby zawierają niewiele tłuszczu i kalorii, a za to dość sporo miedzi i witamin z grupy B.

Inne propozycje

• Zamiast polędwicy można użyć chudej szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie paseczki, a zamiast pieczarek i brokułów 200 g poszatkowanej białej lub włoskiej kapusty, a także 150 g mrożonego groszku. Wywar wołowy należy w tym przypadku zastąpić warzywnym, a brandy cydrem (cydru nie da się podpalić). Zamiast chrzanu należy dodać 2 łyżki musztardy dijon (lub innej, którą lubimy). Podawać z purée ziemniaczanym. * • Wołowinę można zastąpić chudą wieprzowiną bądź też piersią kurczaka lub indyka. * • Aby przygotować wegetariańską wersję tego dania, należy użyć wywaru warzywnego, bez mięsa. Zwiększyć ilość grzybów do 450 g, włączając w to inne odmiany, takie jak shiitake, a także dodać 2 papryki.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

DamianHe
autor:
3

Przepis jest mega. A moze to ten strogonow jest mega. Nigdy wczesniej go nie jadlem ale jest mega. - 23 maj 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie