Pierogi z serem

Pierogi z nadzieniem z sera, gotowane i podawane z kwaśną śmietaną. Można podawać z podgrzaną, ale nie wrzącą kwaśną śmietaną i ze skwarkami.

Mary Martin

Składniki

ilość sztuk: 12 pierogów

  • 2 jajka
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 375 g (3 szkl.) mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g (2 szkl.) sera białego, odsączonego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. W średniej misce wymieszać 2 jajka z mlekiem, mąką oraz solą, aby powstało miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto wystarczająco cienko, aby otrzymać około dwunastu 10 cm kwadratów. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę.
  2. W średniej misce wymieszać ser z 2 jajkami i solą. Nakładać na kwadratowe kawałki ciasta. Zgnieść razem dwa brzegi ciasta tak, żeby farsz pozostał w środku, a następnie wrzucić do wrzącej wody. Gotować przez około 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie