Stir-fry z sosem tamaryndowym

    Stir-fry z sosem tamaryndowym

    3polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiedy wszystkie warzywa i sos są już przygotowane, potrawę tę można przyrządzić w kilka minut. To świetne, szybkie danie na obiad w środku tygodnia, pełne smacznych i zdrowych składników.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 55 g niesolonych orzechów nerkowca
    • 200 g groszku cukrowego
    • 200 g kolbek miniaturowej kukurydzy
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
    • 200 g kapusty pak choi, pokrojonej w paski
    • Sos tamaryndowy
    • 1 łyżka pasty z owoców tamaryndowca
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno startego
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • Z czym podawać
    • 400 g makaronu jajecznego nitki
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 200 g kiełków fasoli
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2-3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać składniki sosu z 2 łyżkami wody i odstawić. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni i wrzucić orzechy. Smażyć minutę, aż się przyrumienią, a następnie wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na warstwę papierowych ręczników.
    2. Przekroić kolbki kukurydzy na połówki i wrzucić do woka wraz z groszkiem cukrowym i czerwoną papryką. Smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlać przygotowany sos tamaryndowy i dodać kapustę pak choi. Podgrzewać jeszcze 30 sekund, mieszając. Przykryć i dusić na maleńkim ogniu 2 minuty. Przełożyć warzywa na podgrzany półmisek, posypać orzechami i odstawić w ciepłe miejsce.
    3. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 3 minuty. Odcedzić, wrzucić z powrotem do rondla i skropić olejem sezamowym. Odstawić.
    4. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić kiełki fasoli i cebulę. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać makaron i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając.
    5. Polać makaron sosem sojowym i przełożyć na duży półmisek lub na osobne talerze. Posypać kolendrą. Podawać warzywa osobno w sosie tamaryndowym lub ułożyć je na makaronie.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, C, E, kwas foliowy * ✓✓ A, B6, niacyna, miedź, żelazo * ✓ B2, wapń, potas, cynk

    Zalety

    • Orzechy nerkowca dostarczają organizmowi witaminy B1 oraz takich mikroelementów, jak żelazo, cynk, magnez i selen. Zawierają one też dużo tłuszczu, lecz w większości w postaci “zdrowych” jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować danie w stylu tajskim, zamiast chińskiej kapusty pak choi należy użyć 125 g marchewki pokrojonej w cienkie plasterki, 220 g pędów bambusa w plasterkach z puszki, odsączonych, oraz 4 cebulki dymki pokrojone w cienkie plasterki. Sos tamaryndowy zastąpić sosem z 4 łyżek słodkiego sosu chili, 2 łyżek jasnego sosu sojowego, 1 łyżki tajskiego sosu rybnego oraz kawałka imbiru o długości 2,5 cm, obranego i drobno posiekanego. Podawać z takim samym makaronem, jak w głównym przepisie lub z gotowanym ryżem. * • Z warzyw mrożonych dania stir-fry przyrządza się jeszcze szybciej. Warto spróbować groszku cukrowego, kukurydzy i zielonej fasolki z posiekaną cebulką dymką, posiekanym czosnkiem i/lub posiekanym korzeniem imbiru. Nie trzeba rozmrażać warzyw - wystarczy usmażyć je na odrobinie oleju słonecznikowego. * • Aby danie to było bardziej treściwe, należy wraz z sosem w punkcie 2. dodać 200 g obranych, surowych krewetek królewskich lub tygrysich.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis