Pierogi z kapustą lub z ziemniakami

    Pierogi z kapustą lub z ziemniakami

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 82 osoby

    Wychowałem się na tych pysznych pierogach. Przygotowuje do tego przepisu 3 partie ciasta i część zamrażam. Pierogi można ugotować lub usmażyć na maśle, co sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Podawać z kwaśną śmietaną lub serkiem wiejskim. Uwaga: aby zamrozić pierogi, należy je najpierw zamrozić oddzielnie, a następnie umieścić w workach w zamrażarce. W przeciwnym razie wszystkie pierogi się posklejają.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 pierogów

    • 250 g (2 szkl.) mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko, ubite
    • 160 ml (2/3 szkl.) zimnej wody
    • 450 g boczku
    • 2 300 g ziemniaków do pieczenia
    • 115 g (1 szkl.) startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku
    • 115 g boczku
    • 900 g kapusty kiszonj, odsączonej, wypłukanej i drobno poszatkowanej
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ciasto: w średniej misce połączyć mąkę z solą, jajkiem i wodą. Wymieszać, aby powstało ciasto. Przykryć miskę i odstawić.
    2. Farsz z ziemniaków: ziemniaki umieścić w garnku, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25 do 35 minut, aż będą miękkie. Wyjąć ziemniaki z wody i rozgnieść na puree. W dużej, głębokiej patelni podsmażyć boczek na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odsączyć, pokruszyć i dodać do puree. Dodać ser i przyprawić solą i pieprzem.
    3. Farsz z kiszonej kapusty: w dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odsączyć, pokruszyć i przełożyć do średniej miski. Dodać kapustę i śmietanę. Dobrze wymieszać.
    4. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni. Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Nałożyć łyżkę farszu z ziemniaków lub kapusty w centrum każdego wykrojonego koła i złożyć, zakrywając farsz i dociskając razem krawędzie. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi do wrzącej wody i gotować przez 4 do 5 minut, aż wypłyną.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis