Sałatka ziemniaczana na ciepło

    Sałatka ziemniaczana na ciepło

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Potrawa ta to połączenie delikatnych młodych ziemniaków gotowanych w mundurkach z chrupiącym selerem naciowym, orzechami włoskimi i dymkami w sosie orzechowym. Jest bardzo smaczna i może zastąpić sałatki z ziemniaków w kremowych sosach majonezowych. Doskonały dodatek do zimnych mięs lub ryb, mięsa i warzyw z rusztu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g małych młodych ziemniaków
    • 50 g łuskanych orzechów włoskich
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • gałązki natki pietruszki, do przybrania
    • Balsamiczny sos orzechowy
    • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • szczypta drobnego cukru
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Przekroić większe ziemniaki na połówki. Włożyć wszystkie do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
    2. Przygotować sos: wymieszać olej, ocet, czosnek, cukier, sól i pieprz.
    3. Odlać ziemniaki i przełożyć do salaterki. Dodać orzechy włoskie, seler naciowy, cebulkę dymkę i posiekaną natkę pietruszki. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę, by lekko przestygła. Podawać udekorowaną natką pietruszki.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B6, C * ✓ B1, E, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Młode ziemniaki można zastąpić topinamburami. Należy je obrać oraz oskrobać i natychmiast wrzucić do wrzątku wraz z plasterkiem cytryny lub odrobiną soku z cytryny, żeby nie zmieniły koloru. Ugotować jak młode ziemniaki. * • Sałatka ta zyska nieco pieprzowy smak, jeśli dodamy do niej 50 g rukwi wodnej lub rukoli. Natkę pietruszki można zastąpić świeżą kolendrą lub bazylią. * • Połowę ziemniaków można zastąpić tą samą wagowo ilością innych warzyw korzeniowych, takich jak młoda marchewka i/lub młoda rzepa. Ugotować je wraz z ziemniakami. * • Zamiast oleju z orzechów włoskich można użyć innego. Warto wypróbować olej z orzechów laskowych, arachidowy lub z pestek dyni. Aby przyrządzić kremowy sos, należy zastąpić olej 4 łyżkami serka śmietankowego.

    Zalety

    • Seler naciowy zawiera potas, mikroelement, który reguluje równowagę płynów w organizmie, chroniąc go w ten sposób przed nadciśnieniem. * • Ziemniaki to jedno z podstawowych źródeł skrobi w codziennych posiłkach. Ilość błonnika, którego dostarczają organizmowi, zależy w dużym stopniu od sposobu ich przyrządzenia. Młode ziemniaki gotowane w mundurkach zawierają o ⅓ błonnika więcej niż ziemniaki obrane. Ziemniaki gotowane w mundurkach są też bogatsze o wiele składników odżywczych, które magazynowane są tuż pod ich skórką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis