Piernik miodowy

    Piernik miodowy

    (23)
    15polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 30 osób

    Jest to przepis od mojej babci. Ten półsłodki piernik świetnie nadaje się na Boże Narodzenie. Wychowałem się na tym pierniku i zawsze był jednym z moich ulubionych ciast.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 pierniki 20x10 cm

    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
    • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 4 jajka
    • 120 ml (0,5 szkl.) mleka
    • 120 ml (0,5 szkl.) oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 235 ml (1 szkl.) miodu
    • 500 g (4 szkl.) mąki
    • 80 g (0,5 szkl.) rodzynek
    • 60 g (0,5 szkl.) drobno posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. W dużej misce wymieszać cukier z cynamonem, goździkami, zielem angielskim i jajkami. Nadal mieszając dodać mleko i olej, a następnie sodę.
    2. Wlać miód do małego garnka i doprowadzić do wrzenia.
    3. Do mieszaniny z jajkami wmieszać miód, a następnie mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a następnie mieszać solidną łyżką przez 10 minut. Odstawić ciasto na 1 godzinę.
    4. Nagrzać piekarnik do 165°C. Lekko nasmarować tłuszczem cztery keksówki o wymiarach 20x10 cm.
    5. Wypełnić każdą foremkę około 5 cm warstwą ciasta. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Piernik będzie koloru brązowego i może popękać na wierzchu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (23)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis