Piernik miodowy

    Piernik miodowy

    15polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 29 osób

    Jest to przepis od mojej babci. Ten półsłodki piernik świetnie nadaje się na Boże Narodzenie. Wychowałem się na tym pierniku i zawsze był jednym z moich ulubionych ciast.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 pierniki 20x10 cm

    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
    • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 4 jajka
    • 120 ml (0,5 szkl.) mleka
    • 120 ml (0,5 szkl.) oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 235 ml (1 szkl.) miodu
    • 500 g (4 szkl.) mąki
    • 80 g (0,5 szkl.) rodzynek
    • 60 g (0,5 szkl.) drobno posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. W dużej misce wymieszać cukier z cynamonem, goździkami, zielem angielskim i jajkami. Nadal mieszając dodać mleko i olej, a następnie sodę.
    2. Wlać miód do małego garnka i doprowadzić do wrzenia.
    3. Do mieszaniny z jajkami wmieszać miód, a następnie mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a następnie mieszać solidną łyżką przez 10 minut. Odstawić ciasto na 1 godzinę.
    4. Nagrzać piekarnik do 165°C. Lekko nasmarować tłuszczem cztery keksówki o wymiarach 20x10 cm.
    5. Wypełnić każdą foremkę około 5 cm warstwą ciasta. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Piernik będzie koloru brązowego i może popękać na wierzchu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis