Sałatka z warzyw korzeniowych

    Sałatka z warzyw korzeniowych

    3polubienia
    3godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Warzywa korzeniowe to doskonały składnik sałatek. Skosztujmy tej barwnej mieszanki warzyw polanej kremowym sosem o niskiej zawartości tłuszczu. Jest ona znacznie smaczniejsza niż ociekająca majonezem sałatka ziemniaczana. Można ją podać jako lekki lunch, a także jako dodatek do mięsa lub ryby z grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
    • 200 g selera, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
    • 170 g brukwi, pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
    • 200 g batatów, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
    • sok z ½ cytryny
    • Sos musztardowo-ziołowy
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
    • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • 1 łyżka koperku, posiekanego
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • Z czym podawać
    • 4 marchewki (razem ok. 250 g)
    • 4 łyżki drobnych rodzynków
    • 3 łyżki pestek dyni
    • 1 łyżka soku pomarańczowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • Do przybrania
    • posiekany szczypiorek
    • posiekany koperek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Włożyć ziemniaki, seler i brukiew do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by ledwie przykrył on warzywa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż będą miękkie.
    2. Włożyć bataty do innego rondla. Zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na małym ogniu.
    3. W czasie gdy warzywa się gotują, przyrządzić sos. Utrzeć majonez z jogurtem i musztardą. Dodać szczypiorek i koperek oraz czarny pieprz do smaku.
    4. Odlać wszystkie warzywa i przełożyć je do dużej miski. Dodać sok z cytryny i sos musztardowo-ziołowy. Lekko wymieszać. Odstawić warzywa do ostygnięcia, a następnie przykryć je i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    5. Pokroić marchewkę w długie paski obieraczką do ziemniaków. Wymieszać je z rodzynkami i pestkami dyni. Dodać sok pomarańczowy i oliwę. Wyłożyć na półmisek lub 4 osobne talerze.
    6. Położyć na wierzch schłodzoną sałatkę. Przed podaniem udekorować całość posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1, B6, kwas foliowy, potas * ✓ niacyna, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Zalety

    • Większość warzyw korzeniowych to dobre źródło błonnika. Wiele z nich zawiera węglowodany złożone, czyli skrobię. * • Marchewka dostarcza witaminy A (w postaci beta-karotenu), która odpowiada za dobre widzenie w ciemności. * • Pestki dyni są bogate w błonnik i mikroelementy, takie jak żelazo, cynk oraz miedź.

    Inne propozycje

    • Wymieszać 75 g młodego szpinaku, 75 g posiekanych liści sałaty rzymskiej i cebulę pokrojoną w plasterki. Na wierzchu ułożyć 75 g suszonych moreli pokrojonych w plasterki. Posypać łyżką prażonego sezamu, skropić sokiem pomarańczowym i oliwą. Ułożyć sałatkę na tej mieszance, zamiast na wiórkach marchewki. * • Inny sos: zastąpić szczypiorek, koperek i musztardę z ziarenkami gorczycy łyżką posiekanego estragonu, łyżką posiekanej natki pietruszki oraz łyżeczką musztardy dijon.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis