Sałatka z pikantnym kurczakiem i mango

    Sałatka z pikantnym kurczakiem i mango

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto doskonała propozycja na odświeżający letni lunch. Łączy ona warzywa, owoce i aromat curry ze smakami typowymi dla kuchni południowo-wschodniej Azji: pikantną tajską pastą curry oraz soczystymi kawałkami świeżego mango.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g niesolonych nerkowców
    • 4 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 2 łyżki dietetycznego majonezu
    • 2 łyżeczki sosu chutney z mango
    • ½ łyżeczki przecieru pomidorowego
    • ½ łyżeczki czerwonej pasty curry
    • 15 g imbiru w syropie, posiekanego
    • skórka otarta z 1 limonki
    • 3 filety z piersi kurczaka, ugotowane i pokrojone w kostkę
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 100 g suszonych moreli, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 100 g rukoli
    • 1 mango, pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Rozsypać orzechy nerkowca na blasze do pieczenia, a następnie wstawić pod opiekacz na kilka minut, aż zrumienią się na złoto. Kiedy ostygną, grubo je posiekać i odstawić. (Można je też uprażyć na suchej patelni.)
    2. Przygotować sos w dużym naczyniu: wymieszać jogurt, majonez, sos chutney, przecier pomidorowy, pastę curry, imbir i skórkę z limonki.
    3. Dodać mięso, selera naciowego oraz suszone morele do naczynia z sosem i lekko wstrząsnąć, aby składniki pokryły się sosem.
    4. Rozłożyć rukolę i plasterki mango na półmisku, ułożyć na nich sałatkę z sosem. Podawać posypane posiekanymi prażonymi orzechami nerkowca.

    Rada

    Sos można przygotować nawet 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Całą sałatkę trzeba wówczas połączyć na 4 godziny przed podaniem i schłodzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis