Sałatka z kapusty i winogron

    Sałatka z kapusty i winogron

    3polubienia
    33min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chrupiąca, lekko obsmażona kapusta doskonale komponuje się z soczystymi owocami, orzechami włoskimi i ziołami. Ta sałatka to zrównoważony posiłek. Przygotowujemy ją z codziennie używanych produktów, ale nadajemy im niecodzienny smak. Podajmy ją na ciepło z pieczonymi ziemniakami na lunch lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g listków różnych odmian sałaty, w tym również frisée
    • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół, najlepiej szczypiorku, estragonu i natki pietruszki
    • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 125 g selera
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 gruszka
    • 5 szalotek, posiekanych
    • 200 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
    • 4 łyżki czerwonego octu winnego
    • 125 g białych winogron bez pestek, pokrojonych na połówki
    • 125 g czerwonych winogron bez pestek, pokrojonych na połówki
    • 45 g łuskanych orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Wymieszać w misce listki sałaty z ziołami. Dodać olej z orzechów włoskich i 2 łyżeczki oliwy. Starannie wymieszać. Ułożyć listki na półmisku lub na osobnych talerzach.
    2. Obrać seler i pokroić go w słupki. Wymieszać z sokiem z cytryny. Wykroić z gruszki gniazda nasienne i również pokroić ją w słupki. Wymieszać z selerem i sokiem z cytryny, rozłożyć równomiernie na listkach sałaty.
    3. Rozgrzać pozostałą łyżeczkę oliwy na dużej patelni. Wrzucić szalotki i smażyć 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż przyrumienią się lekko. Dodać kapustę i smażyć minutę, cały czas mieszając, następnie wlać ocet i dusić jeszcze minutę, aż połowa octu wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku i zdjąć z ognia.
    4. Dodać do gorącej kapusty białe i czerwone winogrona. Wyłożyć ciepłą sałatkę na listki sałaty oraz kawałki selera i gruszki. Polać sokiem z patelni i podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ E, kwas foliowy * ✓ B1, B6, wapń, miedź, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić z tej sałatki lekki wegetariański lunch lub kolację, należy dodać do niej wraz z kapustą 200 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę. * • Sałatkę można też podać jako główne danie obiadowe, należy wówczas dodać do niej wraz z kapustą 200 g wędzonego kurczaka, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

    Zalety

    • Uważa się, że orzechy włoskie jadane regularnie w umiarkowanych ilościach są bardzo zdrowe. Dzieje się tak, ponieważ zawierają przeciwutleniacze, takie jak selen, cynk, miedź oraz witaminę E. Chronią one komórki przed uszkodzeniem, którego skutkiem mogą być choroby serca i nowotwory. * • Kapusta należy do rodziny kapustowatych, które zawierają wiele różnych fitosubstancji chroniących przed rakiem piersi. Są one też dobrym źródłem witaminy C oraz zawierają więcej kwasu foliowego niż większość warzyw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis