Sałatka z cieciorki i chlebka pitta

    Sałatka z cieciorki i chlebka pitta

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na tę potrawę oparty jest na składnikach fattoush, sałatki popularnej w Libanie oraz Syrii, która jest pożywnym daniem głównym. Ważne jest, aby chlebek pitta dokładnie opiec, aby przyrumienił się i stał naprawdę kruchy, bo inaczej po zmieszaniu z innymi składnikami szybko rozmięknie. Sos do tej sałatki ma wyrazisty smak oliwek, sardeli i czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 chlebki pitta z sezamem
    • 820 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 4 duże pomidory malinowe (ok. 900 g), posiekane
    • 6 cebulek dymek, posiekanych
    • 55 g drylowanych czarnych oliwek, najlepiej kalamata
    • gałązki świeżej mięty, do przybrania
    • Sos tapenada
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 2 łyżeczki tapenady
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Ostrym nożem rozkroić chlebki pitta na pół i otworzyć je. Opiekać chwilę, aż się przyrumienią i zrobią kruche. W trakcie pieczenia przewrócić je raz na drugą stronę. Odstawić do wystygnięcia. Porwać na kawałki wielkości kęsa.
    2. Wrzucić cieciorkę, ogórek, pomidory, dymkę i oliwki do miski. Przygotować sos. Wymieszać oliwę z octem, tapenadą, miętą i odrobiną pieprzu. Skropić warzywa i obtoczyć je w sosie.
    3. Tuż przed podaniem dodać połamane kawałeczki chlebka pitta i wymieszać. Podawać sałatkę przybraną gałązkami świeżej mięty.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    Zamiast grzaneczek z chlebka pitta można użyć grzanek z polenty. Doprowadzić 750 ml wywaru z warzyw do wrzenia i wsypać, cały czas mieszając, 170 g kaszki kukurydzianej na polentę błyskawiczną. Gotować 4–5 minut lub zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż polenta zgęstnieje i przestanie przywierać do ścianek rondla. Dodać 15 g świeżo startego parmezanu oraz 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry i przyprawić. Szybko rozsmarować polentę na posmarowanej tłuszczem płytkiej brytfannie o wymiarach 18 x 28 cm i zostawić na 30 minut, żeby stężała. Wyjąć placek z brytfanny i pokroić go w centymetrową kostkę. Rozłożyć kawałki na folii aluminiowej na blasze i opiekać pod rozgrzanym do średniej temperatury opiekaczem 5–8 minut, obracając kilka razy. Wrzucić większość grzanek do sałatki i całość wymieszać. Posypać pozostałymi i podawać. * Sałatka z cieciorki i bakłażanów Pokroić 340 g bakłażanów w kostkę i smażyć 5 minut w 2 łyżkach oliwy. Wsypać łyżeczkę kminu rzymskiego i smażyć, aż bakłażany zmiękną i lekko się przyrumienią. Wrzucić bakłażany do miski i zmieszać z 2 puszkami (ok. 410 g każda) odsączonej i wypłukanej cieciorki, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulą, 170 g liści młodego szpinaku oraz pokrojoną w paski żółtą papryką. Przygotować sos: ubić łyżkę oliwy z 2 łyżeczkami soku z cytryny, 2 łyżkami posiekanej kolendry i pieprzem.

    Punkty dla zdrowia

    • Chociaż oliwki zawierają stosunkowo dużo tłuszczu, składa się on głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są uważane za najzdrowsze tłuszcze w naszej diecie. * • Cieciorka jest dla diabetyków doskonałym pokarmem, ponieważ ma niski wskaźnik glikemiczny.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy C i witaminy E. Dobre źródło miedzi, żelaza, niacyny, potasu, witaminy A, witaminy B₁ oraz cynku. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego i witaminy B.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis