Pieczona kaczka z Chicago

    (6)
    1 godz. 35 min

    Dobrze wypieczona kaczka z chrupiącą skórką - przepis pochodzi od mojej babci z Polski.


    Zrobione przez 15 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cała kaczka (ok. 2 kg)
    • 1 łyżka czosnku granulowanego
    • 1 łyżka cebuli granulowanej
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 2 łyżki kminku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    2. Kaczkę umyć i wysuszyć. Ponacinać skórę piersi i nóg ostrym nożem, nacinając do grubości 2/3 skóry i uważając, aby nie naciąć mięsa. Przyprawić kaczkę w środku i na zewnątrz czosnkiem granulowanym, cebulą granulowaną, solą i pieprzem. Wmasować przyprawy w mięso. Posypać kaczkę kminkiem, wmasować też kminek w nacięcia na skórze. Położyć na ruszcie piersią do góry, a pod spód wsunąć blachę, na którą będą ściekać soki.
    3. Piec kaczkę w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie odwrócić ją piersią do dołu i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175°C. Odwrócić znów kaczkę piersią do góry i włożyć do piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie odwrócić kaczkę piersią do dołu i piec jeszcze przez 20 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    3

    Mmmmm ale mam ochotę na kaczkę chyba idę do sklepu i do dzieła  -  02 kwi 2013

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis