Pieczona kaczka z Chicago
1 / 1 Zdjęcie:  Festiwal Śląskie Smaki
Następne

Pieczona kaczka z Chicago

  • 0
  • 4
    polubienia
  • 1godz.35min.

Dobrze wypieczona kaczka z chrupiącą skórką - przepis pochodzi od mojej babci z Polski.

On GB

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 cała kaczka (ok. 2 kg)
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebuli granulowanej
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 2 łyżki kminku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 220°C.
  2. Kaczkę umyć i wysuszyć. Ponacinać skórę piersi i nóg ostrym nożem, nacinając do grubości 2/3 skóry i uważając, aby nie naciąć mięsa. Przyprawić kaczkę w środku i na zewnątrz czosnkiem granulowanym, cebulą granulowaną, solą i pieprzem. Wmasować przyprawy w mięso. Posypać kaczkę kminkiem, wmasować też kminek w nacięcia na skórze. Położyć na ruszcie piersią do góry, a pod spód wsunąć blachę, na którą będą ściekać soki.
  3. Piec kaczkę w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie odwrócić ją piersią do dołu i piec przez kolejne 15 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175°C. Odwrócić znów kaczkę piersią do góry i włożyć do piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie odwrócić kaczkę piersią do dołu i piec jeszcze przez 20 minut. Wyjąć kaczkę z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

0
autor: mammita

Mmmmm ale mam ochotę na kaczkę chyba idę do sklepu i do dzieła - 02 kwi 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie